V Marseillu 35 ranjenih, Uefa napovedala krizni sestanek
Šport
Tipografija

Nogometno evropsko v Franciji se je po novembrskih terorističnih napadih v Parizu začelo z velikim varnostnim vprašajem. A uvod EP je pokazal, da so največja nevarnost še naprej nogometni huligani. Sobotna bilanca tekme med Anglijo in Rusijo je najmanj 35 ranjenih in Uefa je že napovedala krizni sestanek.

V Marseillu so se navijači spopadli že pred tekmo, a tudi tik pred koncem tekme so, tako je bilo videti na posnetkih, ruski navijači vdrli med angleške, ki so sedeli v sosednjem delu stadiona in začeli divji pretep. Nekateri Angleži so zbežali celo preko ograje v notranji del stadiona Velodrome.

Bilanca sobotnega dogajanja še ni narejena, saj so se posamezni izgredi nadaljevali tudi po tekmi. Francoska tiskovna agencija AFP poroča o 35 ranjenih, notranji minister Bernard Cazeneuve pa je potrdil, da je eden od angleških navijačev huje ranjen in v življenjski nevarnosti.

Pri Evropski nogometni zvezi se pripravljajo na nove varnostne ukrepe, prva pa je na potezi disciplinska komisija, saj je bilo na stadionu izgledalo tudi, kot da posamezne navijaške skupine niso dovolj dobro ločene med seboj. "Uefa obsoja dogodke v Marseillu. Za ljudi, ki se udeležujejo tega nasilja, v nogometu ni prostora," pa je bilo po tekmi prvo jasno sporočilo, da si pri Uefi želijo narediti red.

"Vsekakor morajo dogodke najprej analizirati v lokalnem organizacijskem komiteju," je na to odgovoril Aleksej Sorokin, prvi mož organizacije nogometnega SP v Rusiji 2018. Divjanje ruskih navijačev pa že zdaj odpira tudi vprašanje okrog SP v Rusiji. "Kaj ima s tem SP 2018," pa je ruskega ministra za šport Vitalija Mutka v zvezi s tem povzela ameriška agencija AP.

A očitno so nogometne tekme le platforma za divjanje. V Marseillu težav niso povzročali le angleški in ruski huligani. Tem so se pridružili tudi lokalni francoski divjaki. Policija nedvomno ni imela lahkega dela, na koncu pa je priprla šesterico huliganov in iz lastnih vrst poročala o treh lažje ranjenih varuhih reda in miru.

Angleži so z izgredi v Marseillu začeli že v četrtek in petek. Najhuje je bilo v predelu starega pristanišča, kjer je policija uporabila tudi solzivec. A tudi ruski navijači jim niso ostali ničesar dolžni in televizijske kamere so ujele trenutke hudih spopadov, v katerih sta obe strani uporabili vsa sredstva, ki so se ravno znašla pri roki.

A Marseille, tam so za tekmo mobilizirali 1200 policistov, ni osamljen primer. Časnik Nice Matin je včeraj poročal o spopadih navijačev Severne Irske z domačini, kjer pa je pravi izgred preprečila policija, vseeno pa je bilanca sedem ranjenih.

Sicer pa imajo angleški izgredi v Marseillu dolgo brado. Znani so dogodki iz leta 1998, ko so se Angleži v Marseillu dva dni spopadali predvsem z domačimi mladimi navijači in navijači Tunizije.

A vodja združenja angleških navijačev Kevin Miles poudarja, da je treba umiriti le peščico divjakov. "Velika večina tukaj preživlja čudovite dni. Res je veliko glasnih, a ti uživajo v rajanju in lepem vremenu na jugu Francije," je Miles dejal za televizijo Sky News. Še več, Miles trdi, da so bili številni mirni angleški navijači žrtve napadov ruskih in domačih huliganov in da je šlo v nekaterih primerih zgolj za samoobrambo, priznava pa, da je pri enih in drugih svoje dodal tudi alkohol.

Sta

Fotografija je simbolična.

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300