Razočarani kmetje s traktorji na cesti: »Pustite nam vsaj obstajati in obstati«
Črna kronika
Tipografija

Potem ko so minuli četrtek jezni kmetje protestirali pred evropskim parlamentom v Bruslju, so jim dan zatem sledili še kmetje iz Slovenskih goric. V traktorski povorki so se zvečer protestno zapeljali po najbolj prometni cesti skozi središče Lenarta od Zamarkove pa vse do Benedikta in nazaj.

Slovenjegoriški kmetje se pridružujejo evropskim in slovenskim v ogorčenju nad vse večjo birokracijo, katere žrtev je z vsakim novim zakonom kmetijstvo, pa tudi nad nespoštovanjem njihovega dela.

Ne poslušajo in ne slišijo

Razočarani ugotavljajo, da jih pristojni že leta ne poslušajo in še manj slišijo, o njihovi usodi pa odločajo mimo njih. Oblast jih je spravila na kolena. »Tako nizko smo padli, da imamo le še eno samo zahtevo oziroma bolj prošnjo – pustite nam vsaj obstajati in obstati,« je dejal eden redkih protestnikov, ki se je bil pripravljen izpostaviti vsaj z izjavo, ne pa tudi z imenom. »Želimo samo pravico do kmetovanja. Opozorilo ne leti samo na oblast, ampak tudi stanovskim organizacijam: sindikatu, zbornici, zadružni zvezi – nenehno jih namreč spodbujamo, naj nam krijejo hrbet, se zavzamejo za nas in naše pravice, a brez posebnega uspeha. Tako ne gre več naprej, kmetije vsak dan umirajo, ni izplačil subvencij, zahteve za kmetovanje so povsem neživljenjske.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300