Sveži kostanji že po 2,5 evra, a prodajati jih ne sme kar vsak
Na ptujski mestni tržnici bodo kostanji zadišali v petek, 10. oktobra, ko bo peko jesenskega sladkastega sadeža sedaj že tradicionalno začela ptujska Kmetija Črešnik.

Turistična kmetija Črešnik z Mestnega Vrha že skoraj desetletje skrbi, da se vonj pečenih kostanjev širi po ptujskih ulicah. "Gre za dodaten zaslužek, promocijo, obenem pa imamo možnost ponuditi tudi druge izdelke s kmetije," pravijo. Mošt, gobe z jajcem in seveda kostanji bodo tudi v letošnji ponudbi, cenik pa še vsaj v začetku meseca ni bil znan. Naj pa bi bila cena podobna lanski, ko je bilo treba za malo merico pečenih kostanjev (maronov) odšteti štiri evre in za veliko šest evrov.
Po kostanje za dodaten zaslužek
Številni pa si kostanje pripravijo sami. Kupijo jih na tržnici (na ptujski je cena za kilogram kostanjev šest evrov), v trgovini, preko spletnega oglasnika, kjer so jesenski plodovi na voljo že za nekaj evrov, ali pa si jih naberejo v gozdu.
Pravi oz. domači kostanj namreč najdemo skoraj po vsej Sloveniji z izjemo Koroške, nabiranje pa dopušča tudi pravilnik o varstvu gozdov, a le do dveh kilogramov na dan za lastne potrebe. Prekoračitev količin lahko nabiralca stane od 200 do 400 evrov.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se