© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pri nas naravnih jogurtov k sreči ne sladkamo


Senka Dreu
10. 8. 2019, 21.29
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na Inštitutu za nutricionistiko so kot člani mednarodnega konzorcija Informas sodelovali v doslej najobsežnejši mednarodni primerjavi prehranske kakovosti predpakiranih živil in izvajali raziskavo za Slovenijo. V projekt je bilo vključenih dvanajst držav.

1565274599_jogurt.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Uživanje visoko procesiranih predpakiranih živil v nekaterih državah predstavlja že dve tretjini dnevnega energijskega vnosa, kar je v nasprotju s smernicami zdrave prehrane. Takšna živila so namreč pogosto energijsko bogata, a revna s hranili. Raziskava je pokazala, da so med državami glede hranilne sestave razpoložljivih predpakiranih živil kar velike razlike. »Na splošno smo v Sloveniji na boljšem od nekaterih manj razvitih držav, vendar še vedno zaostajamo za razvitejšimi, kot so Avstralija, Velika Britanija in Kanada,« ugotavlja Igor Pravst, ki je vodil slovenski del raziskave.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

sun-bright

Trenutno

17 °C

Jasno

torek, 24. 6

Delno oblačno

18 / 31 °C cloud-sun

sreda, 25. 6

Delno oblačno

18 / 32 °C cloud-sun

četrtek, 26. 6

Delno oblačno

20 / 32 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.