Vrt pozimi: kako dolgo ostajajo na vrtu letne sorte solat
Trenutno kaže, da je zima res pred vrati. Plodovke, paradižnik, paprika, kumare …, so zdaj svoje delo zagotovo zaključile.
Zato poberite, kar je na njih uporabnega in namesto njih raje posadite še kakšno zimsko zelenjavo ali, še bolje, posejte rastline za zeleni podor. Še vedno je čas. Zdaj, ko je zemlja mokra, bo sicer težje, a upam, da se bo še osušila pred zimo.
Tudi v rastlinjaku paradižniku vsaj porežite vrhove. Potem ga redno vsaj enkrat na teden poškropite z algami. A jaz bi ga raje pospravila in posadila, posejala tako prezimne vrtnine, solato, motovilec, špinačo, peteršilj, korenček, rukolo, na delu rastlinjaka (nekje 25%) pa zagotovo belo gorjušico, še bolje pa mešanico bele gorjušice, oljne redkve, grašice in morda še krmnega graha. Sicer pa je zanimiva možnost tudi, da posejete jedilni grah, nizke sorte, ki bo v rastlinjaku skoraj zagotovo prezimil. Za poskusiti je.
Kako dolgo ostajajo na vrtu letne sorte solat
Nekoliko več nizkih temperatur prenesejo mehkolistne sorte. Solate prenesejo nekje do –5 oC, a rastejo seveda počasneje. Res pa je, da imajo zdaj še več koristnih snovi za vas, kakor so jih imele jeseni. Seveda pomaga prekrivanje z agrokopreno, a zdaj še zdaleč ni potrebe po tem. Te temperature solati celo prijajo. Kasneje, ko se začnejo res mrzle noči, pa za nekaj časa prekrivanje s koprenami pomaga. A čudežev ne dela. Za zdaj pa sem prepričana, da solate, pa tudi endivije še vsaj mesec dni ne bo treba pokrivati, vsekakor pa je smiselno, da jo počasi pojemo.
Pomagamo pa jim lahko s pripravki, izvlečki morskih alg, ti vsi rastlini dvignejo energijo oz. ji pomagajo premagovati stresne situacije. Zato svetujem, da vsaj enkrat na teden izkoristite dan, ko je nekaj več sonca in je suho, da rastline poškropite z omenjenimi pripravki. Doma si lahko pripravite čaj iz cvetov baldrijana. Še bolje ga je namakati vsaj čez noč. Prav tako bo pomagal pripravek iz regrata (cvetovi, pa tudi listi in korenine) in tudi ognjiča.
Kako prenašata mraz radič in endivija
Tudi endivije in radiča je na vrtovih veliko. Endivijo pojejte takoj za solato, saj ji dolgo v zimo ne morete podaljševati življenja, če bo še hladno. O radičih sem sicer že večkrat pisala, a zdaj, ko je situacija taka, je verjetno primerno, da ponovimo še enkrat.
Radiče razdelimo najprej na prezimne in letne (neprezimne) sorte. Prezimne sorte, kot so verona, tržaški solatnih, treviški, katalonski in novejši solkanski, zdaj očistimo, odstranimo vse poškodovane, obolele liste. To naredite z nožem, da bodo rane čim manjše. Tudi vse zdrave, večje liste lahko porežete. Ti so seveda odlični v solati s toplim krompirjem, jajčki in celo ocvirki ali slanino. Nato po želji rastline tudi ogrnete z zemljo tako, da srce gleda iz nje. Pogumnejši ga seveda lahko izkopljete in daste siliti, kdor se te stare umetnosti še spomni. Seveda pa prezimni radiči tudi brez vsega tega prezimijo brez težav. Krepčanje rastlin z algami ali baldrijanom pa pride prav tudi njim.
Pri letnih sortah radiča je situacija taka. Najslabše nizke temperatur prenaša sladkorni radiči, štrucarji, kot jim rečete. Te je treba pojesti takoj za endivijo. A zagotovo mu ne grozi hujšega nekje do decembra ali celo dalj. Najbolje prenašajo mraz zelenolistne okrogle sorte v tipu »palla bianca«, kot je na primer bianca invernale. Tem zdaj še ni sile, ne bodo pa prenesli veliko skokov temperatur, menjave toplih in hladnih obdobij. Veliko nizkih temperatur prenesejo tudi rdečelistni, glavnati letni radiči v tipu »palla rossa«. Pa še tukaj je nekaj razlike. Kot ste opazili, se običajno pri nakupu semenskih vrečic ob imenu palla rossa pojavljajo še številke. O njih sem že pisala, nizke pomenijo zgodnejše sorte, visoke poznejše. Slednje, torej poznejše sorte, tudi bolje prenašajo mraz. Zdaj za te sorte še ni nobene nevarnosti, saj prenesejo zelo veliko. Vem, da je prijetneje, če je vsak dan v skledi nekaj drugega. A preko narave ne moremo in mraz seveda je sovražnik letnih vrtnin. Zato se je treba držati tega vrstnega reda spravila solatnic z vrta. Torej, te pospravimo za »štrucarji«, pustimo pa še »zelene«, okrogle sorte. Letnim sortam radiča NE REŽEMO listov.
A naj povem, da trenutno še ni nobene panike, saj še niti blizu tako hladno ni, da bi imela endivija in radič težave.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se