Do višjih policijskih plač vendarle z aneksom
Politika
Tipografija

Stavkovni sporazum s policisti, ki tem prinaša višje plače, bo vendarle realiziran z aneksom h kolektivni pogodbi za državo upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti, in ne z uredbo. Z ministrstva za javno upravo so namreč sporočili, da je za veljavnost aneksa dovolj, da ga podpiše en reprezentativen sindikat.

Aneks so prejšnji teden podpisali štirje od 16 reprezentativnih sindikatov, zato ni bilo povsem jasno, ali bo vendarle vlada morala v zakonodajni postopek vložiti predlog spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bi omogočil uvrstitev delovnih mest oz. nazivov za policiste z uredbo.

Takšno pot je namreč predvidel že sam stavkovni sporazum s policisti v primeru, da do sklenitve aneksa ne pride. Vendar so danes na ministrstvu za javno upravo pojasnili, da se veljavnost omenjenega aneksa presoja v skladu z zakonom o kolektivnih pogodbah, ki posebnega kvoruma za veljavnost aneksa ne predvideva, zato zadošča, da ga sklene en reprezentativni sindikat.

Ministrstvo bo tako nadaljevalo postopek za objavo aneksa v uradnem listu. Veljati pa bo začel naslednji dan po objavi, ki bo predvidoma v naslednjem tednu.

Poleg obeh policijskih sindikatov sta aneks podpisala še Sindikat delavcev pravosodja Slovenije in Sindikat javnih uslužbencev Slovenije. V delu sindikatov, ki k podpisu niso pristopili, pa so poudarili, da podpirajo pogajalski dosežek policijskih sindikatov, a pričakujejo enako obravnavo.

Vlada je stavkovni sporazum s policijskima sindikatoma podpisala 2. junija, po več mesecih policijske stavke. Stavkovne aktivnosti so namreč policisti začeli 18. novembra lani, po podpisu sporazuma pa so te prekinjene.

Po navedbah vlade uveljavitev omenjenega aneksa pomeni povečanje javnofinančnih odhodkov na letni ravni za približno 10,4 milijona evrov. Glede na dejstvo, da bodo policisti višje plače prejeli predvidoma šele v novembru letos, se bodo v letu 2016 javnofinančni odhodki povečali za približno 1,7 milijona evrov.

Sta

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300