Odkupne cene kilograma grozdja okrog enega evra
Trgatve v Podravju so že v polnem teku oz. jih največje kleti že zaključujejo. V Ptujski kleti, največji odkupovalki grozdja v tem delu Podravja, so odkupe začeli 20. avgusta, predvidoma jih bodo zaključili že ta teden, podobno so odgovorili iz ene največjih slovenskih kleti Puklavec family wines. Povprečna odkupna cena grozdja letos dosega okrog 90 centov na kilogram.

Po podatkih mariborskega kmetijskega zavoda, ki spremlja zrelost grozdja, dozorevanje v primerjavi z lani zaostaja za do štiri dni, kar je pričakovano, saj je bila lanska letina ena najzgodnejših, v primerjavi z lani pa ima grozdje letos manj sladkorja in višje kisline, ki so bile lani ključna skrb vinogradnikov.
"Ob nižjih sladkorjih in višjih kislinah grozdje letos počasneje dozoreva, žal vremenske razmere ne dopuščajo zamika trgatev. Sicer pa se nadejamo bistveno boljše aromatike in izjemne kakovosti grozdja," pove Maksimiljan Kadivec, glavni enolog in solastnik Ptujske kleti.
V ptujski kleti od 82 centov do dva evra
V Ptujski kleti so odkupno sezono 2025 začeli z zgodnjimi sortami in sortami za pridelavo penečega vina, glavnino trgatev pa so vinogradniki izvedli minuli konec tedna in ta teden.
"Odkupna cena grozdja je nekoliko višja kot lani, pričakujemo okrog 90 centov na kilogram. To je povprečna cena, dejanska cena je odvisna od sorte in drugih parametrov, tako da lahko govorimo o odkupnih cenah tudi med 82 centov do dva evra. Na ceno vplivajo tudi ostali parametri, tako da lahko o končni ceni govorimo šele novembra," je pojasnil Kadivec.
Po lanski slabi letini grozdja, ki so jo krojila neurja s točo, se letos nadejajo tudi večjega odkupa. "Do sedaj smo odkupili za 10 ali 15 % več količin kot lani. Želimo si, da bi tako tudi nadaljevali, torej da bi potrgali okrog 1.500 ton grozdja, kar je 100–150 ton več od načrtovanega. To je količina, s katero lepo pridemo skozi leto."
Odkupne cene še vedno daleč pod modelnimi izračuni
Čeprav so odkupne cene grozdja letos pri večini sort malenkostno višje kot lani, so še vedno precej pod modelnimi kalkulacijami Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je izračunal, da stroški pridelave kilograma grozdja (že zmanjšani za subvencijo) znašajo 1,44 evra na kg (vertikala Podravska).
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se