© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

„Če je denar za vse, bi lahko bil še za mlade prevzemnike v gospodarstvu"


Majda Goznik
19. 11. 2025, 05.39
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na Dnevih slovenskega turizma so s Ptujskega letos priznanje prejeli trije gostinci: Aleš Vilčnik, Ivo Rajh in Silvo Kokol.

cg_nagrajeni_gostinci_splet.jpg
ČG
Nagrajeni gostinci s Ptujskega

Na strokovnem delu letošnjega srečanja gostincev je bilo poudarjeno, da domača gostilna ne izginja, le nekoliko spreminja obliko. Največji problem pa ostaja kader. Zlasti še po koroni je ta sektor izgubil izjemno veliko kvalificiranega kadra, ki se je zaposlil v drugih dejavnostih. Novih, domačih ljudi pa ni oz. jih je zelo težko pridobiti. Gostinci so zato prisiljeni zaposlovati tudi kader od drugod.

Gostinci s Ptujskega se trudijo za kakovostno ponudbo in postrežbo, uporabo lokalnih surovin, tudi inovativnih pristopov, predvsem pa gradijo na domači kulinariki in tradiciji. „Michelinove“ zvezdice pa so zanje gostje, ki se vračajo, za katere hrano pripravljajo od jutra do večera, ne samo nekaj ur dnevno. Priznanja sprejemajo s ponosom na opravljeno delo, a vsak tudi s svojimi križi, ki jih je moral v tem obdobju skupaj z domačimi in zaposlenimi premagovati, da so dejavnost ohranili in jo nadgrajevali, pri tem pa tudi pomembno prispevali k promociji kraja.

Zadovoljni gostje so najboljša promocija

Ivo Rajh je svojih 30 let v gostinstvu poistovetil z „ledeno dobo“. Vse, kar ima, je ustanovil sam. Vsa bremena več dejavnosti, ne le gostinske, s katerimi se ukvarja, si je naložil sam, ker ni bil naslednik. Pri tem pa je imel vso podporo in pomoč žene. „Takšen karakter sem, nikoli mi ni bilo dovolj dela. Večno so me spremljali in me še spremljajo izzivi. V teh letih je bilo veliko vzponov in padcev, veliko hudih preizkušenj. Vse, kar sem si naložil tudi v kmetijstvu, v vinogradništvu in še kje, je bilo treba oddelati. Kredite je bilo treba odplačati. Gostinski obrat v Cirkulanah ostaja v najemu. Gostilno v Dražencih in picerijo na Hajdini že prevzema hčerka Tjaša. Po vsem tem, ko sem začel v 'ledeni dobi', je posijalo sonce. Res pa je, da moramo delati in se truditi noč in dan. Ponosen sem. Goste imamo. Radi se vračajo vsi, ki cenijo kakovostno domačo hrano. Zadovoljni gostje so najboljša promocija. Želel pa bi si, da bi država imela večji posluh za mlade prevzemnike tudi v podjetništvu, ne samo v kmetijstvu. Če imamo denar za vse norije, bi lahko imeli denar tudi za mlade prevzemnike v gospodarstvu!“ je povedal Ivo Rajh.

Več v Štajerskem tedniku

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.