Aforizmi resnice, ki bodo večno živeli
Kultura
Tipografija

Na domoznanskem večeru so se 25. aprila v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča na Ptuju spomnili veličine Rudija Ringbauerja kot človeka, ki je cenil dobro in lepo, predvsem pa resnico, in kot izjemnega aforista. Več kot 2.500 jih je napisal, v svojih aforističnih pogovorih z bogom je ustvaril tudi številne pronicljive aforizme o drugih človeških rečeh.

„Podstat njegovih aforizmov ni toliko besedna igra in preigravanje pomenov, čeprav mu tudi ta dimenzija žanra ni tuja, ampak je to predvsem njegova prizadetost ob nepopolnosti sveta,“ je o njegovih aforizmih zapisal Franci Just. Rudi Ringbauer, sodnik, pisatelj, pisec aforizmov, avtor več knjig, petih knjig aforizmov (Gole resnice, Preproste resnice, Božje resnice, Popolne resnice, Ošiljene resnice) in esejističnega dela Moj prepir z bogom, mecen, pevec, strojnik in učitelj, zaslužni občan Ptuja, je zapustil izjemno bogastvo v umetninah. Večino je doniral že za časa življenja, večno pa bodo živeli njegovi aforizmi resnice. Mnogi med njimi so tako živi, kot bi jih zapisal danes.

O literarni vrednosti aforizmov Rudija Ringbauerja je govoril dr. David Bedrač. Rudija je spoznal, kot večina Ptujčanov, na eni od kulturnih prireditev, ki se jih je redno udeleževal in na njih neskončno užival. Takoj ga je zaznal kot srčnega, odprtega, prijaznega in komunikativnega – in predvsem odličnega poslušalca. Tudi njegovi aforizmi so kot majhna ušesa, ki natančno in ostro poslušajo ter zapisujejo te in one resnice.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300