© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Za zajtrk pečeni možgani, za malico pečenice in krvavice


Dženana Kmetec
13. 12. 2025, 08.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vaške koline so dogodek, ki v Hajdoše že več let prinese pristno druženje in spomine na čase, ko je bilo vaško življenje tesneje povezano z letnimi časi.

dz-koline.jpg
Arhiv občine Hajdina
Pretekli konec tedna so v Hajdošah organizirali vaške koline.

V marsikom koline vzbujajo lepe spomine, saj so bistveno več kot le kulinarični opravek.

Koline so bile vedno srečanje sosedov, znak medgeneracijske povezanosti in priložnost, da se ohranijo stare navade, ki jih danes le redko doživimo. V primeru vaških kolin, ki jih organizirata Vaški odbor Hajdoše in Društvo žensk Hajdoše, gre za nadgradnjo.

Majda Turnšek, predsednica Društva žensk Hajdoše, pravi, da je to dogodek, ki poveže celo vas: »V pripravah nas je letos v dveh dneh sodelovalo kakih 20, na kosilu smo pogostili približno 120 ljudi. Gre res za izjemen dogodek, preko katerega ohranjamo tradicijo in to prenašamo na mlade. Namen še zdaleč ni le požrtija, pač pa druženje, ohranjanje tradicije in medgeneracijsko sodelovanje.« Letos obeležujejo pomemben jubilej, desete koline. Začeli so leta 2016, takrat se jih je zbralo okrog sto, letos še več. »Vsak sodelujoči ima svojo zadolžitev, zelo smo veseli, da vse tako uigrano izvedemo, zdaj imamo precej izkušenj, tako da smo pripravljeni,« pravi Turnškova.

Preberite še

Ogromno dela, veliko veselja

Začeli so v petek zgodaj zjutraj, na kmečkem dvorišču so 220-kilogramsko svinjo pripravili za zakol. Moški so pomagali mesarju, naredili krvavice, pečenice, ocvirke in vse ostalo, medtem ko so ženske kuhale. Za malico so pripravile pečeno kri, pražene možgane, jetra s kislim zeljem itn. Vse, kar spada k pravim kolinam.

Tudi sobota, ko so pogostili še celotno vas, je bila zelo pestra. Kuharica Ana je bila s svojimi pomočnicami aktivna že od jutra. Pravo tradicionalno kosilo z juho, domačimi rezanci, praženim krompirjem, pečenko, krvavicami, pečenicami in vsem drugim, kar spada zraven, je bilo odlično. Gostitelji srečni, gostje nadvse zadovoljni.

Več v Štajerskem tedniku

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.