Štajerski tednik
© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Filozof, ki ne bo kruha stradal


Majda Goznik
5. 6. 2025, 06.16
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Magister filozofije Petja Janžekovič s Ptuja se v kovidnem obdobju ni prepustil sivi rutini dneva in dolgčasu. Začel je peči kruh, pri čemer je eksperimentiral s tistim, kar je bilo na dosegu roke, moka, kvas, še droži je poskušal nekaj časa delati. Petja je sicer pekel že prej, predvsem slanike, ki jih je pekla že babica, a njegovi niso bili nikoli takšni kot njeni. Tudi pri kruhu se mu ni vedno posrečilo.

cg_petja_kruh_1.jpg
ČG
Petja Janžekovič s svojim kruhom

Vse, tudi strokovno javnost pa je nedolgo nazaj presenetil s svojim kruhom z bučno moko in semeni buče.Ko se ljudje družimo, pogovarjamo, lahko drug o drugem marsikaj zvemo, tudi o tem, kaj kdo dela v prostem času. Tako je bilo tudi s Petjevim kruhom iz bučne moke, ko so zanj izvedele članice Društva kmetic občine Videm. Začelo se je novembra leta 2024, ko sta z Vesno Vinko na LU Ptuj postala odgovorna za Večgeneracijski center Stičišče. Takrat so se povezali z več občinami, med njimi tudi z občino Videm, kjer deluje Društvo kmetic občine Videm.

„S ponosom danes lahko povem, da so me sprejele medse, postal sem njihov član, zato sem se tudi lahko udeležil 14. državnega ocenjevanja kruha iz moke različnih vrst žit v Hiši žive dediščine v Beli Cerkvi 12. aprila letos, na katerem so ocenili 150 vrst kruhov. Naše društvo se je odlično odrezalo, prejelo je dve zlati in tri srebrna priznanja. Povabila me je Marija Črnila. Pri njih smo organizirali delavnice, na neformalnem druženju, ki je tudi eden izmed projektov, je beseda dala besedo. Pogovarjali smo se o tem, kaj kdo dela doma. Povedal sem jim o bučni moki, iz katere pečem kruh. To pa je nekaj posebnega, so povedale, tega ne dela nihče.

Bučnega kruha ne peče nihče

Zelo sem bil presenečen, da te vrste kruha ne peče nihče. Meni sta bučno moko, iz katere se da marsikaj narediti, ne samo kruh, tudi palačinke, pecivo in cmoke, predstavila prijatelja Marjan in Božena. V letu 2023 smo namreč prvič začeli stiskati tudi svoje olje. Ostanek, prgo, so iz stiskalnice po navadi vzeli samo ribiči, drugi pa jo pustijo, da se iz nje dela solatno olje. Le redki pa jo tudi zmeljejo v bučno moko. Okrog 60 kg je nameljemo, vse ne porabim. Ta moka je težka, približno tako kot ržena, koruzna. Trenutno je še ne pražim. Tudi tega se bom lotil. Treba pa jo je mešati z belo moko. Ta moj kruh z bučno moko in semeni buče je pripravljen iz tri četrt bele moke in okrog četrtine bučne moke. Včasih dodajam sezamova semena, na letošnjem festivalu Dobrote slovenskih kmetij pa sem kupil praženo čebulo in tudi s tem dodatkom je kruh odličen. Tudi sam se želim udeležiti tega festivala, tudi zaradi očeta, ki je bil direktor KGZ Ptuj, ki je organizator te razstave. Ne vem pa, ali kot član Društva kmetic občine Videm izpolnjujem pogoje, ali moram imeti status kmeta. Pozorno sem si ogledal razstavo, med njimi ni bilo kruha iz bučne moke,“ je Petja Janžekovič predstavil zgodbo svojega kruha posebnih vrst, za katerega je prejel srebrno priznanje na državnem ocenjevanju kruha iz moke različnih vrst žit.

Več v Štajerskem tedniku


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.