Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh
Od 25. septembra je na ptujskem gradu na ogled razstava Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh, s katero se Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vključuje v dogajanje v letu, ko je Slovenija ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2022 v odpiralnem času muzeja.

Razstava je zasnovana interdisciplinarno, na njej pa predstavljajo zgodovino prehranjevanja na območju Spodnjega Podravja od antike do danes ter z gastronomijo povezano nepremično, premično in nesnovno dediščino. Popestrili so jo s ponazoritvami na panojih in s tematskimi upodobitvami ter predmeti iz ptujskega muzeja, sorodnih ustanov in tudi zasebnih zbirk. Nesnovna dediščina pa je zastopana tudi z dokumentarnim filmom soavtorice razstave Monike Simonič Omamni vonj praznične peke, priprava prazničnih pogač na območju Ptuja in njegove okolice. Avtorici razstave Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh sta Mojca Vomer Gojkovič in Nataša Kolar.
Razstava je postavljena v obliki ovalne mize z vitrinami, v središču pa je banketni jušnik, da obiskovalec dobi predstavo, kako se je hrana postregla. Rdeča nit razstave so posode, ki se pojavljajo v vseh obdobjih, ki izhajajo tako rekoč že iz rimskega obdobja, kjer se je marsikaj začelo in nato nadgrajevalo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se