Štajerski tednik
© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slovenska Bistrica: Prvi vinsko-kulinarični večer


Mojca Vtič
21. 9. 2016, 09.19
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slovenjebistriški vinogradniki so vešči pridelave penečih, mirnih, rdečih, belih, suhih vin in vin z ostankom sladkorja. In vsa ta pestrost se je zrcalila na prvem vinsko-kulinaričnem večeru v slovenjebistriškem gradu.

1474449639_mv-vinska_zgodba.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Vinska pravljičarka je bila enologinja in vinogradnica z Bistriškega Darja Bovha, ki je zgodbo začela: »Vino je kot oseba – ima svojo letnico rojstvo, ve se, od kod prihaja, ima značaj.« In zbrani na prvem tovrstnem dogodku v okviru Podob bistriških domačij so lahko prisluhnili in okusili šest vinskih zgodb.

Klasična, ekološka in biodinamična vina

Najprej so okuševalci uživali v igri mehurčkov, kot je dejala Bovha, saj so pokusili penino DeVina, pod katero je podpisana ravno Darja Bovha. »Zvrst vinogradništva Pečovnik-Martinus je pitna, lahkotna in sveža. Je primer bistriškega dela in štajerskega vina, za katerega je značilna lepa kislina, ki vrne v usta svežino. In pitnost je odlika štajerskih vin,« je povedala. Sivi pinot naj bi nekdaj veljal za gosposko vino, saj naj bi dal zelo malo grozdja in vina, a dobrega vina. »Odlika sivega pinota je tudi ta, da ima nevsiljivo aromatiko in okus. Ob tem se to vino podredi okusu hrane, tako da če smo kdaj v dvomih, katero vino izbrati, je ta primeren za kombiniranje s hrano in seveda tudi za druženje in klepet,« je ob degustaciji sivega pinota vinogradništva Gregorič poudarila Darja Bovha.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

sun-bright

Trenutno

22 °C

Jasno

nedelja, 15. 6

Delno oblačno

16 / 31 °C cloud-sun

ponedeljek, 16. 6

Deževno

17 / 27 °C cloud-rain

torek, 17. 6

Deževno

14 / 26 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.