© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 14. maj 2022

  • 21:46
    1652359614_cg_herbersteinova_klet_1.jpg

    Zgodba Herbersteinove kleti: Edini cilj – butična pridelava in kakovost

    Zgodovina vin Kaučič je vezana na Herbersteinovo klet. Alojz Kaučič jo je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kupil za shranjevanje svojega vina za gostilno. Pred tem pa tudi že manjši vinograd. V tistih časih se je v njegovi gostilni prodalo veliko vina, nekaj deset tisoč litrov letno. Vino pa so začeli stekleničiti leta 1982, najstarejša buteljka, ki jo je še danes mogoče kupiti, je sovinjon. Trgan je bil leta 1982, ustekleničen pa leta 1983. Uspešno vinogradniško in vinarsko zgodbo, ki jo je začel Alojz v Herbersteinovi kleti, danes nadaljujeta njegova hči Sara Kaučič Božič in njen mož Sebastjan Božič kot mlad prevzemnik.

    21:44
    1652437456_mv-zarasčanje.jpeg

    Četrt milijona evrov za odpravo zaraščanja

    Kmetijsko ministrstvo je konec aprila objavilo razpis, s katerim za odpravljanje zaraščanja kmetijskih zemljišč zagotavlja 250.000 evrov. »Za Slovenijo, ki je v evropskem prostoru med državami z najmanj kmetijskih površin na prebivalca, je ohranjanje oz. revitalizacija vsakega hektarja pomembna,« meni direktor ptujskega kmetijskega zavoda Andrej Rebernišek. Zato kmetovalce iz Podravja vabi, da se odzovejo na razpis.

    21:42
    1652359426_mv-orosevanje_2.jpg

    Oroševalni sistemi nuja, a njihovo gradnjo otežuje birokracija

    Spomladanske pozebe so v zadnjih desetletjih vse pogostejše in povzročajo vedno večjo gospodarsko škodo, predvsem v sadjarstvu. Zgolj v zadnjih šestih letih je pozeba sadjarje prizadela štirikrat. Prilagajanje na nove klimatske pogoje je tako nuja. Eden izmed učinkovitejših odgovorov naj bi bila izgradnja oroševalnih sistemov, ki pa terja velika finančna sredstva, dolgotrajen boj z birokratskimi mlini in znanje, ki ga sadjarji šele pridobivajo.


    Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

    © 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

    Vse pravice pridržane.