Cigarete prodajali mladoletnikom, zdaj jih ne smejo nikomur
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi ugotovljenih kršitev prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim osebam v nekaterih trgovinah, gostinskih lokalih in na bencinskih servisih – tudi na Ptuju – velja ukrep začasne prepovedi njihove prodaje.

Seznam poslovnih subjektov, za katere je ali še velja prepoved prodaje tobaka in tobačnih izdelkov, je zelo dolg. Za ugotovljeno kršitev prodaje tobaka, tobačnega ali povezanega izdelka mladoletni osebi, je določena globa: od 4.000 do 33.000 evrov za pravno osebo, od 1.600 do 8.000 evrov za samostojnega podjetnika in od 800 do 2.000 evrov za odgovorno osebo. Inšpektorji praviloma izrečejo najnižjo predpisano globo. Sočasno s finančno sankcijo Ministrstvo za zdravje kršitelju z odločbo začasno prepove prodajo tobačnih in povezanih izdelkov. Začasna prepoved za prvo ugotovljeno kršitev velja šest mesecev. Seznam poslovnih subjektov, ki jim je bila izrečena začasna prepoved prodaje tobačnih in povezanih izdelkov, je javno dostopen na spletni strani Ministrstva za zdravje. Na seznamu so trije prodajalci s Ptuja. Cigaret tako začasno ne prodajajo v Supermarketu Tuš v Puhovi ulici, trafiki 3DVA na Potrčevi cesti in na bencinski postaji MOL. Tobačne izdelke so mladoletnim prodajali tudi v Intersparovi trafiki na Ormoški cesti, a je ukrep prepovedi prodaje prenehal decembra lani.

Inšpektorji so na terenu prisotni tako rekoč po vsej državi, v različnih krajih in na različnih prodajnih mestih, od trgovin do bencinskih servisov, trafik, poslovalnic kmetijskih zadrug ... Lotili so se tudi spletnih prodajalcev tobačnih izdelkov, začasne prepovedi prodaje namreč veljajo tudi za nekatere spletne ponudnike.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300