Cene šolskih prevozov so poskočile v nebo
Štajerski Tednik
Tipografija

Junija je skoraj nemogoče najti prosti avtobus za prevoz otrok, saj je to mesec, ko se osnovnošolci odpravijo na zaključne šolske ekskurzije.

Podeželske šole, ki so oddaljene od mestnih središč, morajo za vsak odhod učenec v kino, gledališče ali kam drugam organizirati prevoz. V primerjavi z mestnimi šolami, ki imajo kulturne in druge institucije na dosegu roke, so v bistveno slabšem položaju. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje jim namreč namenja enako višino sredstev za tovrstne namene kot vsem drugim, pri tem pa ne upošteva njihovih specifik. Nekaterim osnovnim šolam pri plačilu prevozov na tekmovanja, šole v naravi in druge dogodke pomagajo občine. Tam, kjer lokalne skupnosti niso pretirane radodarne ali pa financiranja enostavno ne zmorejo, se morajo šole znajti po svoje. Nekatere organizirajo razne zbiralne akcije, zbrana sredstva pa namenijo za kritje avtobusnih prevozov. Vsak evrov šteje, saj pomeni manjšo finančno obremenitev za starše.

Cena prevoza za 7 km neverjetnih 500 evrov (?!)

Dejan Kopold, ravnatelj OŠ Podlehnik, ki je od Ptuja oddaljena okoli 13 kilometrov, je izjemno kritičen glede letošnjih cen avtobusnih prevozov. Za prevoz od Podlehnika do Ptuja in nazaj so namreč prejeli ponudbe med 400 in 500 evri. Ti zneski so bili po besedah Kopolda še lani za pol manjši.

Povezovanje z drugimi šolami

Osnovna šola Cirkulane-Zavrč ima finančno podporo obeh občin glede prevozov na tekmovanja, šole v naravi, plavalne tečaje in druge dejavnosti. »Od občine Cirkulane smo za to šolsko leto prejeli 10.000 evrov, od Zavrča pa 8.000 evrov, kar je zadostovalo za vse naše potrebe. Naša prednost je, da se ta sredstva glede na število učencev porazdelijo,« je povedala ravnateljica Suzana Petek in dodala, da vsak odhod na Ptuj ali Maribor res skrbno načrtujejo. Včasih se povezujejo tudi z drugimi šolami. Na otroško varnostno olimpijado, ki je bila nedavno v Ormožu, so se peljali skupaj z učenci iz OŠ Gorišnica in si med seboj porazdelili stroške prevoza. Včasih gredo tudi na vlak, in sicer s postaje v Moškanjcih.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300