Zavarovanje jeklenih konjičkov vse dražje
Štajerski Tednik
Tipografija

Vsi, ki ste letos že sklepali avtomobilsko zavarovanje, ste lahko ugotovili, da so cene znova poskočile, in to ne malo. Nič drugače ni pri zavarovanju nepremičnin. Zavarovalnice so cene vidno dvignile zaradi – kot pojasnjujejo - inflacije, višje cene avtomobilskih rezervnih delov ter lanske naravne nesreče.

Po podatkih, ki jih je navedel zavarovalni agent, naj bi cene najbolj povišali zavarovalnici Triglav in Generali.

Ogromen skok cen

Za zavarovanje avtomobila, ki je njegovega imetnika pri eni od zavarovalnic lani stalo 1.430 evrov, bo moral letos odšteti pri Triglavu kar 2.374 evrov, pri Allianzu 1.959 evrov, pri Savi 1.760 oziroma pri zavarovalnici Grawe 1.411 evrov. Ob tem je seveda treba poudariti, da se zavarovalne police med seboj delno razlikujejo pri obsegu kritja škod ter pri plačilu in odstotku odbitne franšize.

Zavarovalnice smo povprašali, za koliko so se v zadnjem letu podražila zavarovanja in kaj so vzroki podražitev. Iz zavarovalnice Triglav so nam odgovorili, da so zavarovanja v letu 2022 podražili za 10 in v letu 2023 za 20 odstotkov. »Na prilagoditev cen avtomobilskih zavarovanj običajno (kot v zadnjem obdobju) vpliva zlasti visoka rast cen nadomestnih delov in cen storitev pogodbenih partnerjev,« so zapisali v odgovoru. Ob tem navajajo podatek, da so se cene nadomestnih delov v zadnjih petih letih zvišale celo za več kot 50 %, pri čemer Slovenija spada med države, kjer so nadomestni deli najdražji. »Smo na tretjem mestu v Evropi po ceni košarice nadomestnih delov,« trdijo v naši največji zavarovalnici. 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300