Kako enostavno je imeti zdravega otroka ...
Štajerski Tednik
Tipografija

Skoraj vsak otrok s trisomijo 13, s katero trenutno na svetu živi le nekaj sto ljudi, umre v prvem mesecu svojega življenja. Čeprav je takšno prihodnost stroka napovedovala tudi mali Nastji Bošnik, je borka dokazala, da se zelo motijo. Kljub matematični napaki v genih, ki je zaznamovala njeno življenje in življenje njenih svojcev, je junija letos praznovala svoj 11. rojstni dan.

Decembra obeležujemo mednarodni dan invalidov. Dan, ko pomislimo na vse tiste, ki imajo kakršnokoli telesno ali duševno hibo. Med njimi je tudi Ptujčanka Nastja Bošnik. Rodila se je s trisomijo 13 oz. Patauovim sindromom. Gre za genetsko motnjo, pri kateri se namesto običajnega para 13. kromosoma pojavi še tretja kopija genskega zapisa. Statistika je grozljiva: 99 odstotkov otrok s to genetsko okvaro umre do drugega meseca starosti. A neverjetna zgodba Nastje Bošnik dokazuje, da so tudi redke izjeme.

„23. junija 2005 je po osemnajstih urah privekala na svet naša deklica. Po dveh splavih sva se tako veselila tega otročka, da se nama je že mešalo. Ko sva jo zagledala, je bil svet najin. Kako lahko takšno malo bitje zraste v trebuščku? Tvoji geni, tvoja kri. Tvoj izdelek. Bilo je veličastno … Prvih petnajst minut … Potem za zdravnike, babice in medicinske sestre, še za čistilke ni bilo več tako veličastno. Meni pa še je vedno bilo. Od same sreče, da sem lahko dobila svojega otročka. Od nekod se je v porodni sobi pojavil pediater in prostodušno kot iz topa izjavil: 'Kot vidite, z vašim otrokom ni vse v redu.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300