»To bi lahko bilo za našo pokrajino in vinsko destinacijo usodno«
Štajerski Tednik
Tipografija

Zlata trsna rumenica nadaljuje svoj morilski napad in uničuje vinograde. Številni vinogradniki Ljutomersko-Ormoških goric, kjer je eno največjih žarišč te zahrbtne bolezni, so na trnih in s strahom pričakujejo simptome na novo okuženih trt, ki bodo vidni takoj po cvetenju. Največji prleški vinar je doslej moral uničiti že okoli 120.000 trt oz. 30 hektarjev vinogradov. Težava pa je tudi v tem, da predvsem starejši vinogradniki po odstranitvi manjkajočih trt ali celih vinogradov pogosto teh ne zasadijo znova. »To bi lahko bilo za našo pokrajino in vinsko destinacijo usodno,« brez dlake na jeziku opozori vodja vinogradništva pri podjetju Puklavec Family Wines Branimir Žličar.

Številnim vinogradnikom v Ormoško-Ljutomerskih goricah velike preglavice povzroča zlata trsna rumenica, ki je udarila z vso močjo. Širi se s pomočjo žuželčjega prenašalca ameriškega škržatka. Okužene trte dajejo slabši pridelek ali pa sploh ne rodijo več ter v nekaj letih propadejo, neobvladana bolezen pa se v vinogradih zelo hitro širi. Ne prizanaša ne majhnim in ne velikim.

Pred leti le posamezne trte, sedaj celotni vinogradi

»Pred desetimi leti se je na tukajšnjem območju zlata trsna rumenica pojavila le tu in tam, posamezna trta, v zadnjih dveh letih pa so zaradi velike okuženosti nekateri morali izsekati tudi celotne vinograde. Gre za hudo bolezen. Na srečo za zdaj nismo zaznali toliko okužb. Pred leti sem opazil prvo okuženo trto, dosledno smo sproti odstranjevali obolele trte. Toda kljub temu se po izkušnjah sodeč vsako leto pojavijo nove okužbe. Precej je bila napadena sorta šipon, kjer smo doslej morali odstraniti vsega skupaj približno deset odstotkov trt, kljub temu da dosledno izvajamo zatiranje škržatka. Morda pa je težava tudi pri manj učinkovitih insekticidih – actara je bila veliko bolj učinkovita, a so jo ukinili. Na Hrvaškem imajo na voljo proti škržatku precej več škropiv. Zgodilo se mi je, da sem kupil in na novo zasadil pet trsov, a sem moral tri od njih že naslednje leto izsekati, saj so bili okuženi. Očitno so ponekod težave tudi v okuženih trsnih cepljenkah,« je dejal Miran Plemenič s Koga. Obdelujejo okoli dva hektarja vinogradov, na leto pridelajo okoli 15.000 do 16.000 litrov vina.

Puklavec Family Wines z več 100.000 evri škode

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300