Na Ptuju v sredo 4. Unescov tek z več kot 2000 mladimi
Šport
Tipografija

Ptujska gimnazija bo v sredo četrtič gostila tek mladih slovenske mreže šol Unesco, ki ga pripravlja skupaj z mladinsko platformo Unesca. Na njem pričakujejo več kot 2000 tekačev iz šol in vrtcev Spodnjega Podravja, na dogodek, katerega častni pokrovitelj je predsednik Borut Pahor, pa so povabili še mlade tekače iz drugih delov Slovenije in tujine.

Kot je povedal vodja projekta Boštjan Šeruga, bo tek potekal po ulicah starega mestnega jedra ter bo bogati kulturni dediščini Ptuja dodal mladosten utrip. Mladim tekačem se bodo pridružili tudi tekači ambasadorji, med njimi je udeležbo obljubila tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in številni znani športniki, tudi skakalca Peter Prevc in Robert Kranjec ter domači boksarski junak Dejan Zavec.

"Tek ni tekmovalne narave in ni le športni dogodek. Je tudi korak k zavedanju, da smo za lastno zdravje odgovorni sami, pa tudi korak k medsebojnemu spoštovanju, solidarnosti, poštenosti ter priložnost za spoznavanja," je poudaril Šeruga in dodal, da bodo tekaško dogajanje spremljale številne zabavne, poučne in gibalne ulične delavnice.

Ravnateljica ptujske gimnazije Melani Centrih je dodala, da so del Unescove mreže že od leta 1996 in so ena od 86 slovenskih šol v tej družbi, medtem ko celotna družina šteje že okoli 9000 šol po vsem svetu. Že pred šestimi leti so začeli razmišljati, kako bi povezali takšno veliko število šol v slovenski mreži, zato so se odločili pripraviti tek, kar se je po njenem mnenju izkazalo za pravilno odločitev.

"Naša gimnazija praktično vse leto živi s pripravami na tek, zato bo v sredo z 2200 udeleženci naše mesto praktično Slovenija v malem. Začeli smo pred štirimi leti z okoli 500 tekači, danes pa smo s takšno številko dosegli vrh svojih zmožnosti, saj gre za kar velik organizacijski zalogaj," je dejala Centrihova.

Unescova mreža šol in vrtcev deluje v duhu kulture miru in nenasilja, strpnosti in sodelovanja, sprejemanja drugačnosti, v poglobljeni skrbi za osebnostni razvoj vsakega posameznika, ohranitev naravne in kulturne dediščine ter našega planeta.

 Sta

Foto: Petv

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300