Kako obremenjeni so župani, bi morali na managerski pregled?
Politika
Tipografija

V Občini Starše so v letošnjem proračunu zagotovili 3.000 evrov za managerski pregled župana Stanislava Greifonerja. V obrazložitvi proračunske postavke so zapisali, da je glede na starost in funkcijo župana priporočljivo, da takšen pregled opravi zaradi zmanjšanja rizika obolevnosti.

Managerski pregledi so namreč namenjeni predvsem odkrivanju dejavnikov tveganja in opredelitvi začetnih sprememb, ki klinično niso izražene in še ne povzročajo težav. Po mnenju Greifonerja je takšen pregled izjemno pomemben za ljudi, ki so dnevno v raznih stresnih situacijah. Številne obveznosti na delovnem mestu, visoke delovne zahteve, nenehna tekma s časom in stres vplivajo na zdravje posameznika. »Zato je pomembno, da občasno pogledamo, kako zdravi smo v resnici. Že pred pojavom določenih zdravstvenih težav so lahko v telesu prisotne številne spremembe, ki jih sami ne zaznamo, sodobne diagnostične metode pa jih odkrijejo in nam s tem omogočijo pravočasno ukrepanje,« je povedal sogovornik in dodal, da je treba zdravje postaviti na prvo mesto. Strošek v višini okoli 2.500 evrov po njegovih besedah ni prevelik za župansko funkcijo. Razširjen zdravstveni pregled Greifoner priporoča tudi drugim županom. Ob tem je spomnil na nenadni smrti njegovega predhodnika Bojana Kirbiša in župana sosednje občine Rače – Fram Branka Ledineka.

Večina občin Spodnjega Podravja tovrstnih pregledov vsaj do sedaj ni financirala, so pa nekateri župani mnenja, da bi bili dobrodošli.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300