© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Odlični rezultati ptujskih dijakov:Zlato za burger z bučnim oljem in zeljem


Tednik Ptuj
3. 12. 2025, 11.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Dijaki 4. letnika poklicno-tehniškega izobraževanja na ŠETK Ptuj so se prvič udeležili Gostinsko-turističnega zbora Slovenije in se domov vrnili s štirimi medaljami.

cg_dijaki_z_medaljami.jpg
ČG
Trije bodoči živilsko-prehranski tehniki so se domov vrnili s kar štirimi medaljami.

»Uspehov ni brez vaje, vztrajnosti in trdega dela, predvsem na tekmovanjih, ki se jih udeležuje večje število dijakov in študentov. Naši dijaki so namreč tekmovali tudi v konkurenci s študenti do 21 let,« recept za uspeh razkriva učitelj praktičnega pouka strežbe in kuharstva ter mentor dijakov Zlatko Kekec.

Gostinsko-turistični zbor Slovenije je prireditev turizma in gostinstva, ki ima v Sloveniji najdaljšo tradicijo. Združuje tako zaposlene v gostinstvu in turizmu kot tudi mladino, ki se izobražuje za delo v stroki. Prireditev tekmovalcem omogoča prikaz lastnega strokovnega znanja, primerjavo s kolegi iz stroke ter predvsem izmenjavo praks in izkušenj.

Nejc, Anej in Klemen tekmovali v štirih kategorijah

Preberite še

Nejc Mohorič je osvojil zlato v kategoriji priprave in postrežbe burgerja. »Morda je bilo odločilno, da sem uporabil sestavine, značilne za kraje, iz katerih prihajam – Slovenske gorice. Vsak burger pač ni pripravljen z bučnim oljem in kislim zeljem. Tudi sicer so za dober burger odločilne kakovostne sestavine ter izvirnost, čeprav si včasih najprej morda v dvomih, ali nekaj sodi vanj ali ne.«

Anej Veber se lahko pohvali z bronastim priznanjem v pripravi in postrežbi kave ter srebrnim priznanjem v pripravi in postrežbi koktejlov. Za uspeh je moral pripraviti dve lastni kreaciji. Njegov koktejl je bil sestavljen iz gina, kumaričnega sirupa, meloninega likerja in sprita. Pri kavi je izbral nekoliko bolj jesenske note, in sicer kostanjev sirup, campari, espreso ter spenjeno mleko z muškatnim oreščkom.

»Morda sem imel pred drugimi nekoliko prednosti, saj sem pred tem pol leta med delovno prakso delal v tujini, kjer sem spoznal druge okuse in načine priprave. Zato sem hotel pripeljati okuse, ki nam v Sloveniji morda niso toliko znani. Da lahko ljudje vidijo, da je lahko tudi kumarica v sladki alkoholni pijači. Pri kavi pa se mi zdi odločilnega pomena ravnovesje okusov, harmonija, da kava ni potisnjena v ozadje.«

Klemen Benko je tekmoval v pripravi in postrežbi jedi v ponvi big pan, v kateri je kuhanje precej zahtevno.

Več v Štajerskem tedniku

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.