Ptujska klet pod novimi lastniki: Posodobili tehnologijo in kupili prvi vinograd
Ptujska klet vinarstvo, d. o. o., je danes tehnološko zelo napredna klet. V treh letih pod novimi lastniki so veliko vložili v posodobitev tehnologije. Uspešni so bili na več razpisih in pridobili sredstva, ki so jih vložili v posodobitev, predvsem na sprejemu grozdja. Obenem pa so začeli obnavljati tudi infrastrukturo v samem centru Ptuja, ki je bila dotrajana in zelo zanemarjena.

Zavedajo se pomena, ki ga imajo njihovi objekti v sami podobi najstarejšega slovenskega mesta in kot klet s častitljivo večstoletno tradicijo, najstarejšim vinom na Slovenskem, zlato trto iz leta 1917 ter veliko zbirko arhivskih vin, ki obsega okrog 150.000 steklenic.
Svoje vinske zaklade radi pokažejo tudi turistom, ki prihajajo iz celega sveta, ob tem pa poskusijo tudi njihova vrhunska vina, katerih kakovost je potrjena s številnimi domačimi in mednarodnimi priznanji. Ptujska klet pa tudi skozi kurentovo vino Mistik, protokolarno vino ptujskega Kurentovanja, predstavlja svoje vinogradnike in vinsko regijo. Vino Mistik je rezultat sodelovanja med Ptujsko kletjo in Zvezo društev kurentov Ptuj. Gre za simbolično združevanje dveh dediščin najstarejšega slovenskega mesta – vina in kurenta. Ptujski vinski trgovci so bili nadvse pomembni izgrajevalci Ptuja in izvozniki vina na tuje trge že v daljni preteklosti.
Dva milijona evrov v posodobitev kleti
V tehnološko posodobitev kleti so vložili več kot dva milijona evrov, investirali pa so tudi v same objekte, je povedal direktor Tine Kek. Obnovili so del objektov na Vinarskem trgu, kjer so dobili dolgoročne najemnike, Pošto Slovenije in Novo ljubljansko banko, ki je tudi že odkupila prostore. Sčasoma bodo obnovili tudi druge objekte v njihovi lasti. To so zahtevne obnove, tudi zaradi pogojev Zavoda za varstvo kulturne dediščine glede uporabe materialov in samega videza.
Še letos pa bodo v manjšem obsegu obnovili tudi prodajalno na Vinarskem trgu.Dokumenti za celovito obnovo prodajalne in objekta samega so v pripravi. Tudi s tem projektom se bodo prijavili na enega od pričakovanih bodočih razpisov. Nadaljevali bodo tudi investicijska vlaganja v proizvodnjo v Vodnikovi ulici.
Novitete: Pullus Artisan in Ultimus
„Naša proizvodnja je odvisna od trgatve. Letnik 2024 je bil zelo skromen. Pozeba, toča, deževje v času cvetenja in suša v fazi dozorevanja grozdja so naredili svoje. Leto, ki si ga nismo želeli, se je lani zgodilo. Upamo, da bo letošnji pridelek boljši, tako vsaj kaže. Če marec suši, april mokri, maj hladi, potem bog kašče, sode in kleti polni, tako vsaj pravi eden od starih rekov. Trgatev 2024 je še bolj ali manj v sodih. Na trgu smo s haložanom, ki je še vedno naš paradni konj, količinsko in vrednostno, ter nekaterimi buteljkami. Zelo smo ponosni, da smo v letu 2024 na trg plasirali našo linijo Pullus Artisan, ki je prepoznavna po črni etiketi. To je nov obraz Ptujske kleti in tega, kar smo sposobni narediti iz grozdja, ki raste na našem območju. Gre za zorjeno linijo. Grozdje pridobivamo od naših kooperantov iz Haloz in Osrednjih Slovenskih goric. Lani smo kupili svoj prvi vinograd, v naši strategiji pa je, da si dolgoročno zagotovimo nekaj lastnih vinogradov. Naša proizvodnja obsega okrog milijon steklenic. Glavni trg za naša vina je Slovenija, od tujih trgov pa ZDA,“ pove direktor Ptujske kleti vinarstvoTine Kek.
V Ptujski kleti so zelo ponosni na svoj novi proizvod, pelinkovec Ultimus, tudi odziv trga je zelo dober. Pelinkovec je ena od pijač, ki ima zaščiteno geografsko poreklo. „Želimo si, da bi bil naš pelinkovec Ultimus, ki ima veliko več aromatike od starega pelinkovca, ki ima že več kot 150-letno tradicijo, prva ponudba kot tradicionalna nacionalna žgana pijača za vsakega turista, ki obišče Slovenijo,“ poudarja direktor Ptujske kleti, ki se skupaj z zaposlenimi, teh je 20, veseli novih izzivov.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se