Medu krepko več kot lani, a razloga za veselje ni
Ključna sestavina tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga danes obedujejo otroci in mladostniki v vrtcih in šolah, je tudi med. Letošnja čebelarska letina je po ocenah čebelarjev s 1.100 tonami medu v primerjavi z lansko katastrofalno srednje dobra, zaradi nadpovprečno mokrega maja in junija pa daleč od rekordnih let 2022, 2013 in 2001, ko so slovenske čebele pridelale okrog 2.500 ton medu.

Letošnja čebelarska sezona je zagotovo obliž na lansko katastrofalno letino, ko so čebelarji pridelali le 300 ton medu oz. najmanj od osamosvojitve dalje. »Lanska bera medu je bila daleč najslabša, letos je za spoznanje boljša. Opažam pa, da so izjemne razlike med posameznimi lokacijami. Znanec, ki čebelari preko Ptuja, je imel skorajda rekordno letino, medtem ko je bila paša na našem koncu skromna,« pravi čebelar Mitja Šibila iz Tržca. Tudi čebelar Jože Vidovič iz Apač na Dravskem polju pove, da se je količina pridelanega medu razlikovala med legami, od čebelnjaka do čebelnjaka. »Največ je tudi letos cvetličnega medu, pri Destrniku je bila odlična letina lipe, tudi kostanj je količinsko dober. Resnično so letos na količine in vrste medu vplivale mikrolokacije. Sicer pa smo imeli štajerski čebelarji v primerjavi z nekaterimi drugimi še kar dobro sezono.«
V povprečju 11–12 evrov za cvetlični med
Preberite več v Štajerskem Tedniku