ŠETKamo lajfu naproti!
Spodbujanje znanja in pripravljanje na uspeh in inovativnost v prihodnosti – ŠETKamo lajfu naproti! Na Šoli za ekonomijo, turizem in kmetijstvo dijaki znanja ne le pridobivajo, temveč ga tudi razvijajo. Na šoli spodbujajo rast in napredek znanja, svojo vlogo vidijo v usmerjanju dijakov kot ustvarjalnih posameznikov, ki so pripravljeni oblikovati prihodnost s svojimi idejami, znanjem in spretnostmi. Ponujajo raznolike izobraževalne programe, ki trajajo štiri, tri in dve leti ter zajemajo širok spekter področij.

Med štiriletnimi programi izvajajo programe: Ekonomski tehnik, Kmetijsko-podjetniški tehnik ter Tehnik oblikovanja, ki je razmeroma nov in izjemno zanimiv program na njihovi šoli.
Triletni poklicni programi vključujejo Cvetličarstvo, Gospodarja na podeželju, Gastronomijo in trgovino.
Prav tako izvajajo dvoletni program za Pomočnika v biotehniki in oskrbi.

Po končanih triletnih programih imajo dijaki možnost nadaljevanja šolanja na poklicno-tehničnem področju v programih ekonomskega in kmetijsko-podjetniškega tehničnega izobraževanja.
Programi zajemajo široko paleto področij, kot so ekonomija, turizem in kmetijstvo. Pri izobraževalnem procesu in drugih aktivnostih si prizadevajo tesno sodelovati z lokalnim okoljem, da lahko znanje, ki ga posredujejo dijakom, prilagodijo zahtevam trga dela. S posebnim poudarkom sledijo spreminjajočim se potrebam delodajalcev zaradi hitrega razvoja v industriji.

V programu Ekonomski tehnik posebej ponosno izpostavljajo delovanje svojih učnih podjetij, ki služijo kot prostor za praktično uporabo pridobljenega teoretičnega znanja. Ta podjetja simulirajo pravo delovno okolje, vključno z oddelki za tajništvo, finance, kadrovanje in marketing. To omogoča dijakom pridobivanje dragocenih praktičnih izkušenj, ki jim pomagajo pri praksi v resničnih podjetjih.
V letošnjem šolskem letu so na svetovnem tednu podjetništva – gre za eno izmed prestižnejših tekmovanj na tem področju, saj na njem sodelujejo učna podjetja iz celega sveta – osvojili tretje mesto.
Dijaki – bodoči prodajalci – se, podobno kot ekonomski tehniki, urijo v tako imenovani učni prodajalni in pridobljena strokovna znanja prepletajo z veščinami komuniciranja in stika s kupci. Vse skupaj potem nadgradijo v realnem delovnem okolju, s katerim se srečajo v času praktičnega usposabljanja pri delodajalcih.
Štiriletni program Tehnik oblikovanja poteka na šoli že dve leti. Prve generacije dijakov kažejo izjemne dosežke, prav tako je sodelovanje z uspešnimi ustvarjalci iz lokalnega okolja v tem programu zelo odmevno. Program vključuje različne module, kot so grafično oblikovanje, oblikovanje uporabnih predmetov in modno oblikovanje, in bo še naprej pomemben del našega izobraževalnega programa. Ta poklic ponuja raznoliko in zanimivo delo na različnih področjih ter izjemno priložnost za zaposlitev.

Na Šoli za ekonomijo, turizem in kmetijstvo se zavedajo pomembnosti kmetijstva kot gospodarske dejavnosti z družbenim pomenom. Vsi programi s področja kmetijstva, kot so Kmetijsko-podjetniški tehnik, Gospodar na podeželju in Pomočnik v biotehniki, poudarjajo pomen pridelave varne in kakovostne hrane v povezavi z živilstvom. Dijaki pridobivajo praktične izkušnje na šolskih posestvih ter pri delodajalcih, pri čemer šolsko posestvo na Turnišahu omogoča izkušnje s poljedelstvom in živinorejo. Posebej opremljene učilnice omogočajo praktično usposabljanje v predelavi hrane. Praktični pouk s področja sadjarstva in vinogradništva pa izvajajo v šolskem vinogradu in sadovnjaku na Grajenščaku.
Prav tako jim oprema in pogoji dela na šoli omogočajo, da dijake v programu Cvetličar pripravljajo na poklic, v katerem se prepletajo vrtnarstvo, cvetličarstvo, trgovina, obrt, estetika, duhovna občutljivost, domišljija in umetnost. Poudarek na podjetniških veščinah je izjemno pomemben tudi v programih s področja kmetijstva, ki vključujejo še učenje strokovnega tujega jezika in sodobne tehnologije v kmetijstvu. Šola se aktivno vključuje v lokalno okolje z različnimi projekti, ki dodajajo vrednost regiji.
Program Gastronomske in hotelske storitve je ključnega pomena za turistično regijo in tega se na šoli zavedajo. S sodobno opremo in prostori za praktično usposabljanje dijakov imajo možnost izvajati pouk strežbe in kuhanja na visokem nivoju. Ta program je uvrščen med programe, za katere je mogoče pridobiti štipendijo za deficitarne poklice, kar predstavlja dodatno spodbudo za bodoče dijake, ki si želijo kariero v gostinstvu in turizmu.
Več informacij o vseh njihovih programih je dostopnih na spletni strani šole. Vse aktualne dogodke najdete tudi na socialnih omrežjih, FB in Instagram ter YouTube. Podrobnejše informacije pa bodo za vse, ki jih njihovi programi zanimajo, na voljo v času informativnih dni, 16. in 17. 2. 2024, ki bodo potekali v prostorih Šolskega centra Ptuj.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se