Boris Žohar: Kurent je njegov magični lik in slikarski rokopis
Kultura
Tipografija

Enajst let je minilo od zadnje Žoharjeve razstave v Miheličevi galeriji na Ptuju. Na pregledni razstavi slik in kipov je takrat pokazal tudi svoj, v tistem času najnovejši nadrealistični magični krog s predstavitvijo različnih etnografskih in umetniških interpretacij kurentovih vizualnih in pomembnih metamorfoz. Kurentu je zvest že od vsega začetka svoje umetniške poti. „Za Žoharja je kurent magični lik, ki nam pomaga pri komuniciranju med nebom in zemljo, ki bdi nad našim vsakdanom, usodami, ne le v pustnem času, temveč ves čas. Najbolj avtentičen in prepoznaven Žoharjev kurent je podoba, pri kateri so rogovi na kurentovi maski izpeljani v cvetove kot vidni atributi prihajajoče pomladi,“ je na zadnji Žoharjevi razstavi povedal Aleš Gačnik.

„Imamo Miheličevo galerijo, Miheličevega kurenta, zdaj bi morali nekaj narediti za Žoharjevega kurenta,“ pove umetnostna zgodovinarka in kustosinja Nina Jeza, ki je tudi zaslužna, da Žoharjeva dela v tem času vsaj delno javno živijo. Ob 50. Kurentovanju je imel idejo, da bi ustvaril 50 slik, vsaka bi simbolizirala eno Kurentovanje. Projekt je spravil na papir, ponudil mestu, odziva ni bilo. To je bilo v času, ko se je komaj preživljal, ker je Mercator, kjer je delal kot aranžer, odpustil vse aranžerje. 15 let je bilo peklenskih, opus z mitologijo, ki ga je ustvaril v tistem temačnem času, je prodal za malo denarja, da je lahko preživel. Včasih se je celo vprašal, ali njegove slike sploh sodijo na področje kulture, ali je to neka pop kultura, ker odziva na še nekatere njegove druge projekte v domačem okolju ni bilo. Žoharjeve slike so vsepovsod, na vseh kontinentih.

Njegova pokojnina je nizka, ampak, kot pravi, se je naučil živeti z malim. Človek se mora nenehno prilagajati, pomembno pa je, da lahko še dela, ustvarja, čeravno na koncu samo za svojo dušo.

Žoharjeve slike govorijo same po sebi

„Nekateri imajo z menoj težave, ker ne vedo, kam bi me umestili, vsaj jaz tako razumem. Nikoli nisem imel prave podpore v domačem okolju, nikoli nisem bil glasen, razglašal o tem, kaj sem dosegel. Slike govorijo same po sebi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300