Irena Rotar:
Gospodarstvo
Tipografija

Na ptujskem vrtu semen na Infrastrukturnem centru Ptuj je Kmetijski inštitut Slovenije priredil Dan slovenskih sort, kjer so predstavniki inštituta s člani različnih nevladnih organizacij ali entuziasti s področja ohranjanja in izmenjave semen govorili o pomenu in možnosti ohranjanja avtohtonih semen. »Semena so bogastvo naroda in dežele,« je poudarila Irena Rotar, aktivistka s področja samooskrbe in pobudnica Štafete semen – izmenjave semen, ki živi že 12 let.

Rotarjeva, ki je soustanoviteljica gibanja in gonilna sila Ekoci – Ekološke civilne iniciative, opozarja, da smo izgubili že 80 % semen in da je naloga vseh, da se jih preostalih 20 % še ohrani. Še posebej v luči neodvisnosti, samooskrbe pa tudi prihodnosti nas vseh. Semenske korporacije so pogosto lastniško povezane s proizvodnjo zaščitnih sredstev in gnojil, nekatere celo s proizvodnjo zdravil za ljudi in živali. »Gre za vlak kapitala, ki vse peha v pogubo,« je slikovita Rotarjeva.

Dodaja pa, da ta vlak podpira tudi politika oz. kapital narekuje smer politiki. »Naši predniki so delovali po načelih biodinamike, permakulture torej v sožitju in v skladu z naravnimi smernicami. Če bi politika želela pravi zeleni prehod, bi se zavzemala za tovrstne načine pridelave hrane, žal pa tovrstnega načina ne poganja kapital.« Za ohranjanje semen, samooskrbe na naravi prijazen način se zavzemajo manjši pridelovalci in vrtičkarji, pravi. Ti negujejo bogatost raznovrstnosti rastlinja, prizadevajo pa si, da bi se povezali tudi s Kmetijskim inštitutom Slovenije, ki je eden izmed skrbnikov genske rastlinske banke.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300