Vsak teden ena kmetija zapre vrata, a količina mleka ne upada
Gospodarstvo
Tipografija

Prireja mleka in govejega mesa predstavljata najpomembnejši proizvodni usmeritvi slovenskega kmetijstva. Že od sredine devetdesetih let pa se kaže težnja po specializaciji kmetij, kar pomeni zmanjševanje števila rejcev ter povečanje velikosti čred, rasti mlečnosti krav in večji kakovosti mleka. Te trende zaznavajo tudi v Mlekarski zadrugi Ptuj, ki je lani zabeležila slovo od 49 kmetij (9 %), na drugi strani pa se je skupna količina pridelanega mleka skrčila za vsega 0,5 %.

Kljub vsem začetnim pretresom in izrazitemu padcu cene mleka direktor zadruge Janko Petrovič leto 2023 ocenjuje kot uspešno, saj jim je uspelo doseči povprečno ceno za mleko v višini 0,47 evra za liter mleka, ker je pol centa manj kot v rekordnem letu prej.

Proti koncu leta 2022 so kmetje prejemali rekordno visoka izplačila za odkupljeno mleko, seveda so bili rekordno visoki tudi stroški. A rast in cena krepko nad 50 centi po litru mleka je bila kratkega daha, saj so se na trgu začeli pojavljati presežki mleka, predvsem iz severne Evrope, obenem pa je tudi kupna moč slovenskih potrošnikov opešala.

Tržni viški mleka sesuli odkupne cene

»10 % tržnih viškov mleka na evropskem trgu je sesulo ceno za 25 %, odkupne cene so tako padle z 58 centov na povprečno 42 centov za liter. Povprečna odkupna cena za leto 2023 je bila 47 centov, kar pa menim, da je vzdržen rezultat. Ocena je, da bo letošnje leto, vsaj glede na zmanjšanje prireje mleka v določenih državah, bolj stabilno in da ne bo blaznih viškov mleka. Nepredvidljivi dogodki, ki lahko vplivajo na gibanje cen, pa so seveda vojna v Ukrajini in Palestini, sankcije proti Rusiji in s tem povezane energetske posledice, šibka domača in evropska potrošnja, neznanka nam je tudi turistična sezona. Če bo dobra, ne bo težav.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300