Veliko turistov, a večina več kot eno noč ne ostane
Gospodarstvo
Tipografija

V prvem polletju je bilo na Ptuju nekoliko manj prihodov in nočitev turistov v primerjavi z letoma poprej. Kot vse kaže, bodo statistični podatki kljub temu zadovoljivi: julija so namreč našteli največ nočitev, odkar podatke spremljajo, tudi avgust bi lahko bil mesec rekordov. A nekateri izzivi na področju turizma ostajajo nerešeni. Gostom bo očitno treba ponuditi nekaj, kar jih bo tu obdržalo več kot eno noč.

Poletje se izteka, vrhunec turistične sezone je za nami. Turistični delavci zdaj pregledujejo statistične podatke, s katerimi so na Ptuju v osnovi precej zadovoljni. "Vsi kazalniki kažejo, da se uspešno vračamo na turistične trge. Letos se k nam ponovno vračajo tujci, kar kaže na ponovitev sezone iz leta 2019, seveda če ne bo večjih presenečenj jeseni. Pri primerjavi turističnih kazalnikov se usmerjamo predvsem na primerjave s predpandemičnim letom 2019, saj so leti 2020 in 2021 v veliki meri zaznamovali turistični boni," povzema Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Organizirane skupine pridejo le za en dan

Največ nočitev ustvarjajo Avstrijci, Nemci, Čehi in Nizozemci, zvesti ostajajo tudi Italijani, letos beležijo še opazen porast Hrvatov in Francozov. Z vidika nočitev prevladujejo individualni gostje (pari in družine), z vidika enodnevnih gostov pa organizirane skupine iz Slovenije in tujine.

V prvem polletju so sicer na ptujskem Zavodu za turizem zabeležili nekoliko manj prihodov in nočitev turistov, a se je poleti stanje konkretno izboljšalo. Julija so presegli doslej najvišje število prihodov in nočitev, odkar spremljajo statistične podatke. Zelo dobro zasedenost predvidevajo tudi za avgust.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300