Ptuj, Podravje: Izdelovali jogurte in sire
Približno 15 udeležencev delavnic se je na posestvu kmetijske šole na Turniščah tri dni učilo osnovnih postopkov predelave mleka. Nekateri so prišli z izkušnjami, drugi so se z izdelavo jogurtov in sirov srečali prvič.

Brezplačni tečaj sta v sodelovanju s Kmetijskim zavodom Ptuj organizirala še Zavod za varstvo narave in skupina HALO. Usposabljanje je bilo namenjeno vsem, ki bi radi pridobili osnovno znanje o predelavi mleka v jogurte, kislo smetano, surovo maslo, skuto in različne vrste sirov. Spoznali so tudi pogoje za predelavo mleka v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji, dobili napotke pri preureditvi prostorov in spoznali osnove dobre higienske prakse. Prednost so imeli tečajniki iz haloškega območja, saj je izobraževanje potekalo v okviru projekta Life, ki je namenjen izključno reševanju okolja in oživljanju travišč na hribovskih kmetijah.
»Skušali smo obravnavati vse pomembne vsebine. Od fermentiranih mlečnih izdelkov, jogurtov, do skute ter trdih in mehkih sirov. Delavnice so predvsem praktične, saj se tako osnov najlažje naučimo,« je povedal mentor Stane Levart. Posvetili so se tudi higienskim standardom pri delu in spoznali vlogo posameznih bakterij v mleku. Predavatelj je pri tečajnikih želel izničiti »ustvarjalni strah«. Tako namreč imenuje začetniško negotovost.
Vsi pa se s predelavo mleka vseeno niso srečali prvič. Med tečajniki je tako bil tudi Jože Polajžer, ki se s predelavo mleka ukvarja že pet let: »Prišel sem, da bi vidim, v katerih točkah delam napake, da delim izkušnje z drugimi in se kaj naučim na novo.« Nekaj pa je bilo tudi takih, ki so prišli iz čiste radovednosti in želje po novih izzivih. Tako tudi Janja: »Želim si, da bi doma bolj zdravo jedli, da bi jedli lokalno. Imamo svoje mleko, tako da bi za lastne potrebe lahko naredila jogurte in sire.«
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se