Štajerska vina vse bolj prepoznavna tudi v Evropi
Družba
Tipografija

Deveti september ni bil samo praznični dan za društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj, praznovalo je namreč tudi Društvo vinsko-turistične ceste Srednje Slovenske gorice s svojim Grajskim vinskim praznikom in podelitvijo priznanj najboljšim vinarjem z območja Srednjih Slovenskih goric in Haloz. Dvajsetico so izpisali pri obeh društvih, dvanajst let pa ima že tudi izbor knežjega vina.

V dvajsetih letih grajskega ocenjevanja vin so ocenili 1.488 vzorcev. Najvišja povprečna ocena vseh ocenjenih vin je znašala 18,46, dosegla so jo vina na prvem ocenjevanju leta 2004. Povprečna ocena ocenjenih vin na letošnjem grajskem ocenjevanju znaša 18,25 točke za letnik 2022.

„To ocenjevanje organiziramo z željo, da bi širši javnosti predstavili kakovostna vina in vinogradnike z območja Slovenskih goric in Haloz, kje so dobre vinogradniške lege, na katerih raste in dozoreva grozdje, iz katerega vinarji donegujejo vrhunska vina. Nanj se lahko uvrstijo vina, ki so na predhodnih društvenih ocenjevanjih dobila odlične ocene."

Prvaka grajskega ocenjevanja vin 2023

Letos sta knežje vino postali vini obeh prvakov grajskega ocenjevanja vin 2023. Z njima bodo tako napolnili dva soda v grajski vinski kleti, je povedal knez Bojan, ki je prepričan, da ju bodo obiskovalci z veseljem pokusili

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300