Prepoved vzreje nekaterih pasem psov: Res sem lep, ampak težko diham ...
Družba
Tipografija

Nizozemska vlada je konec januarja objavila namero o prepovedi vzreje pasem psov in mačk, ki imajo zaradi svojih telesnih značilnosti hude zdravstvene težave. Med njimi so tudi mopsi in mačke s povešenimi ušesi.

A Nizozemci niso prvi, ki so se lotili reševanja negativne plati selektivne vzreje hišnih ljubljenčkov, ki producira točno takšne pasme, ki so ljudem všeč, ne glede na posledice oziroma počutje živali. Za kakšno leto so jih prehiteli Norvežani, ki so vzrejo dveh pasem psov že prepovedali, in sicer angleških buldogov in Cavalier King Charles španjelov, saj je tamkajšnje sodišče presodilo, da njihova vzreja krši zakon o zaščiti živali.

Prepoved tudi lastništva

Vendar je med obema država pomembna razlika: na Norveškem, kjer slovijo kot vodilna država na področju dobrega počutja živali, prepoved ne vključuje posedovanja, prodaje ali uvoza teh pasem, Nizozemska pa bo šla korak dlje in prepovedala tudi lastništvo. Njen minister za kmetijstvo Piet Adema je dejal, da ni prav, da nedolžne živali trpijo le zato, ker se nam zdijo ljubke, da pa se njihovih zdravstvenih težav lastniki pogosto sploh ne zavedajo. Če bo predlog sprejet, bo prepoved začela veljati po prehodnem obdobju, sedanji lastniki pa bi svoje kosmatince seveda lahko obdržali.

O kakšnih zdravstvenih težavah se pravzaprav govori? Živali z izredno kratkimi nosovi, tako imenovane brahicefalične pasme, praviloma zelo težko dihajo, po statističnih podatkih zato umirajo mlajše, saj imajo v primerjavi z drugimi pasmami za tretjino krajše življenje. Ljubljanska veterinarska fakulteta je konec leta 2020 izdala priročnik za zdravje in dobro počutje psov brahicefaličnih pasem kot študijski pripomoček za svoje študente in ga pomenljivo naslovila Lep, lepši, bolan. V njem so podrobneje opisali tipične predstavnike teh pasem: angleškega in francoskega buldoga, mopsa, bostonskega terierja, shi-tsuja in nemškega bokserja ter njihove najpogostejše zdravstvene težave z dihanjem, spanjem, prebavo, prenašanjem vročine in nagnjenostjo k povečani telesni teži.

Meja med dobrobitjo in mučenjem

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300