Trideset let dela v gostinstvu je letos obeležilo sedemnajst slovenskih gostiln in restavracij. S Ptujskega in širše je priznanje za kakovost gostinske ponudbe prejel le Roman Mlakar, Okrepčevalnica Mlakar, Kungota pri Ptuju. Priznanja so jim podelili na strokovnem srečanju gostincev v organizaciji Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS v okviru letošnjih dnevov slovenskega turizma. Osrednja tema tokratne razprave je bila, kako dvigniti dodano vrednost v panogi.
„Po koroni je z obiskom še slabše, ljudje se bolj družijo doma,“ je ob našem obisku povedal gostinec Roman Mlakar, Okrepčevalnica Mlakar, Kungota pri Ptuju, trenutno še edini gostinec v naselju. Včasih jih je bilo več, se spominja. Če v delo ni vpeta cela družina, če ni pomoči družine, je težko preživeti. Mali gostinci si tudi težko privoščijo stalne zaposlitve. V gostilne danes hodijo le še starejše generacije, tudi pri igranju biljarda se srečujejo le starejši, pove Mlakar, ki ga s stojnico že vrsto let srečujemo na tradicionalnih ptujskih sejmih. Tudi to tradicijo je prevzel od očeta, ki je bil prav tako stalni ponudnik na ptujskih in drugih sejmih. Številni sejemski obiskovalci komaj čakajo na Mlakarjevo domačo klobaso, ki jo posebej zanje izdeluje domači mesar. Poznajo pa ga tudi na drugih sejmih, kot na sejmu na cvetni petek v Slovenski Bistrici, na žegnanjih.
Preberite več v Štajerskem Tedniku