Instant praški vsebujejo vitamine, a tudi veliko sladkorja
Družba
Tipografija

Instant prašek z vitamini, iz katerega lahko pripravimo osvežilni vitaminski napitek, za marsikoga predstavlja priročen, hitro pripravljen vitaminski napitek. Na ZPS so v okviru tržnega pregleda preverili vsebnost devetih instant praškov z vitamini. Pa res lahko vitaminski napitek pijemo namesto vode, nesladkanega čaja in raznih pijač kar tako, za žejo?

Ti instant napitki poleg velike količine sladkorja, kar sedmim izmed devetih izdelkov bi za sladkor zasvetila rdeča luč na prehranskem semaforju, vsebujejo tudi veliko dodanih vitaminov, zato sodijo med prehranska dopolnila in niso primerni za vsakogar in za vsakodnevno uporabo, opozarjajo na ZPS. Številne novejše raziskave dokazujejo, da vitaminski pripravki ne pripomorejo k trdnejšemu zdravju, v nekaterih primerih lahko zaradi prekomernega uživanja vitaminov celo škodijo. Pozor: z enim kozarcem vitaminskega napitka, pripravljenim po navodilih proizvajalca, bi zaužili od dve kocki in pol do 5 in pol kock sladkorja.

»Instant napitki oz. praški, ki smo jih pregledali, so večinoma sestavljeni iz sladkorja in citronske kisline, dodano pa imajo aromo pomaranče, le en vzorec je imel dodan pomarančni sok v prahu. Od aditivov so praškom za lepo oranžno barvo dodana še barvila, karoteni, za uravnavanje kislosti natrijevi karbonati ali natrijevi citrati, za zgostitev pa gumi arabikum (E 414),« je predstavila značilnosti izbranih praškov Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije ter dodala: »Pregledani izdelki so vsebovali tudi od 7 do 10 različnih vitaminov, nekateri pa imajo dodane tudi minerale.«

S prehranskim dopolnilom ne gasimo žeje

Napitki, ki jih pripravimo z vitaminskimi praški, niso pijače, ki naj bi jih pili za žejo. Gre namreč za prehranska dopolnila, ki so po definiciji živila, namenjena dopolnjevanju običajne prehrane. »Prehranska dopolnila naj bi uživali le občasno, ko telo ta hranila zaradi različnih vzrokov bolj potrebuje ali če s hrano vnesemo v telo premalo vitaminov in mineralov, kar se običajno zgodi pri enolični ali nekakovostni hrani, neprimerni shujševalni dieti, zaradi bolezni, alergij in starosti,« opozarja Nika Kremić in dodaja: »Pijače z veliko energijsko vrednostjo, kot so instant napitki z veliko sladkorja, ne aktivirajo mehanizmov, ki v telesu in možganih uravnavajo sitost in zato tudi ne potešijo občutka lakote. Danes je tudi epidemiološko potrjena povezava med pogostejšim pitjem kaloričnih pijač in povečano telesno težo.«

En kozarec = kar polovica dnevne potrebe po vitaminih

Pregledani izdelki vsebujejo velike količine dodanih vitaminov in mineralov. Pri večini izdelkov bi z enim kozarcem vitaminskega napitka, pripravljenim po navodilih proizvajalca, vnesli v telo 50 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitaminov in mineralov za odrasle, a prehranska dopolnila niso nadomestek za uravnoteženo prehrano. Torej uživanje vitaminskih praškov nikakor ne more biti enakovredno uživanju zelenjave in sadja.

ZPS opozarja!

1. Otrokom ne smete nenadzorovano dajati različnih prehranskih dopolnil, ampak se morate o tem najprej posvetovati z zdravnikom al farmacevtom. Vitaminski praški niso primerni za otroke, mlajše od štirih let.

2. Prepričajte se, da je na vitaminskem prašku označeno, da je namenjen otrokom. Če te označbe ni, je namenjen le odraslim, oziroma starejšim od 14 let!

3. Ne uživajte prehranskih dopolnil na 'lastno pest'. Pred nakupom se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, zlasti če jemljete zdravila za posamezno bolezen ali če želite dopolnilo ponuditi otroku.

4. Ne pijte sladkih pijač. Predvsem svojim otrokom za žejo ponudite vodo ali nesladkan čaj.

5. Bodite pozorni pri odmerjanju! Žlice in žličke so različno velike in hitro lahko prekoračite priporočeni odmerek. Ker gre za prehransko dopolnilo, svetujemo, da količino praška stehtate, saj se boste tako izognili prevelikemu odmerku.

6. Zdrav človek lahko 'oskrbi' svoje telo z ustrezno količino vitaminov z raznoliko in uravnoteženo prehrano ter zdravim življenjskim slogom, ki vključuje tudi gibanje na prostem.

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300