V Avstraliji po navedbah znanstvenikov premagali aids
Družba
Tipografija

Vrhunski avstralski znanstveniki so v državi razglasili "konec aidsa" kot problema javnega zdravja, je danes poročala televizija ABC. Število Avstralcev, diagnosticiranih z aidsom, je namreč vsako leto toliko manjše, da je obdobje smrtonosnega sindroma končano, so sporočili.

Znanstveniki več raziskovalnih skupin za aids so povedali, da je število smrti zaradi aidsa v primerjavi z vrhuncem v 90. letih, ko so imeli okoli 1000 smrtnih primerov na leto, sedaj padlo na praktično nič, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Danes tega niti več ne spremljamo; gre za prehodno stvar za večino ljudi. Ljudje imajo aids, nato se zdravijo in ga več nimajo," je povedal profesor Andrew Grulich, vodja programa za epidemiologijo in preprečevanje virusa hiv na inštitutu Kirby.

Četudi se boj proti hivu nadaljuje, je profesor Grulich pojasnil, da je bila sprememba pojavnosti aidsa "nič manj kot čudežna".

"Več ali manj gre za vprašanje javnega zdravja. Edini primeri aidsa, ki jih te dni vidimo, so pri ljudeh, ki nimajo diagnosticiranega hiva, tako da ne morejo biti deležni zdravljenja," še pojasnjuje.

Profesorica Sharon Lewin z inštituta Peter Doherty pa je dejala, da smo bili priča dramatični transformaciji virusa hiv, saj se je ta od nekdaj univerzalne smrtne obsodbe za posameznika spremenil v danes kronično in obvladljivo bolezen.

Po navedbah mednarodnega predstavnika avstralskega združenja organizacij za aids Dona Baxterja je nujno podpirati narode, ki še niso uspeli premagati aidsa. "Priča smo zelo majhnemu števila držav, ki so zmanjšale število okužb," je menil ter dodal, da na tej stopnji ni videti politične volje teh vlad, "kot smo ji bili priča pri nas v Avstraliji."

Sta

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300