© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

»Tisto, kar je skuhano doma, je že od nekdaj bolj zdravo«


Majda Goznik
15. 12. 2025, 10.12
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tudi v slovenskih družinah je vse manj časa za kuho, za pripravo zdravih sezonskih jedi. Zato se mladi še vedno radi vračajo na nedeljska kosila k svojim staršem.

cg_drustva_zensk_2.jpg
ČG
Letošnje gostiteljice so bile članice Društva kmetic MO Ptuj

Zlasti je to v navadi na podeželju, kjer še vedno spoštujejo tradicijo, kuhajo in pripravljajo hrano naših babic in dedkov, ker je tisto, kar je skuhano doma, že od nekdaj bolj zdravo.

Prehransko in drugo tradicijo nekdanjega življenja na vasi zavzeto ohranjajo tudi članice društev kmečkih žena, gospodinj in deklet v Podravju in drugih slovenskih krajih, kjer so aktivna podobna društva.  Mojca Čep, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZ Ptuj, je povedala, da se predsednice teh društev vsako leto srečajo drugod, vsako leto je eno društvo gostitelj. Zdaj teče že drugi krog srečanj, lani so ga začele v Gorišnici. 

Preberite še

Letošnje gostiteljice pogostitve predsednic so bile članice Društva kmetic MO Ptuj, ki letos slavi 25 let delovanja. Od vsega začetka ga vodi Milena Markež. Hvaležne so vsem, ki so jih pri tem srečanju podprli, ker verjamejo v sodelovanje, povezovanje in moč skupnosti.

cg_drustva_zensk_4.jpg
ČG
Članice Društva kmetic MO Ptuj so se izkazale tudi pri peki peciva in drugih sladkih dobrot.

Celodnevno srečanje so začele ob kavici in rogljičkih v učilnici KGZ Ptuj. Pot jih je nato vodila na kmetijo Lenart na Mestnem Vrhu, kjer so si ogledale pridelavo in predelavo mleka. V prostorih stare preše so pokusile žlahtna vina, ki jih pridelujejo člani Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice. Na poti je bila skupaj z njimi kot dobra gostiteljica predsednica Društva kmetic MO Ptuj Milena Markež, članice pa so v kuhinji doma krajanov na Grajeni pridno pripravljale tradicionalno slovensko kosilo. Še pred tem pa so se izkazale v peki najrazličnejšega drobnega peciva in drugih sladkih dobrot, narezale pa so tudi nutelino torto, ki jo je spekla Marta Jurovič. »Če bi vedela, da jo boste slikali, bi jo tudi okrasila,« je dejala ob naši želji, da naredimo tudi fotografijo torte.

Za tekoče zadeve so tokrat skrbeli kletarji Društva vinogradnikov in sadjarjeve Osrednje Slovenske gorice: Anton Potrč, Anton Sever in Jože Füršt.

Več v Štajerskem tedniku

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.