30 let Društva gospodinj obeležili z razstavo velikonočnih jedi
V soboto pred cvetno nedeljo so v veroučni učilnici Večnamenskega kulturnega doma v Juršincih na ogled postavili velikonočno razstavo jedi in ročnih del izpod pridnih rok članic Društva gospodinj Juršinci. Letos s poudarkom na 30-letnici delovanja društva, ki ga danes vodi Romana Hrga. Razstavo so pripravile v sodelovanju z Vrtcem Juršinci.

Začetki delovanja Društva gospodinj Juršinci segajo v čase, ki so jih tudi na podeželju zaznamovale številne spremembe v mladi državi. Ena teh je bilo obujanje tradicionalnih posebnosti in z njimi jedi posameznih krajev, za kar si je v Juršincih zelo prizadevala Marta Toplak.
Čeprav je društvo relativno še mlado, je že zelo zrelo, je malce v šali povedala predsednica Romana Hrga, ponosna na marljive članice, ki so tudi letos za tradicionalno razstavo spekle več vrst potic in kruhov. V društvo se jih danes združuje 57. Najstarejša je stara 76 let, najmlajša jih šteje 16. Skozi druženja v prostorih Večnamenskega kulturnega doma se tedenskopreizkušajo v najrazličnejših ročnih spretnostih in pripravi kuharskih mojstrovin.
Odlične so v kvačkanju, izdelovanju nakita za različne priložnosti in prav posebnih, terapevtskih igračkah (hobotnicah), krpicah za čiščenje in nego telesa, torbicah ter seveda kot vse prave gospodinje, v pripravi slastnih, predvsem tradicionalnih jedi. Izdelke tudi prodajajo in izkupiček namenjajo delovanju društva. V jubilejnem letu so si dale sešiti tudi nove predpasnike.
Na cvetno nedeljo dišalo tudi po domači gibanici
V predprazničnih dneh pred veliko nočjo so se juršinske gospodinje za velikonočno razstavo ponovno preizkusile v pripravi najbolj znane slovenske sladice, potice. Ob klasični orehovi so spekle še druge, s pestrim izborom nadevov. Potratne, pehtranove, makove, slivovo in tudi zahtevnejšo za pripravo, „bratovo“ s tremi nadevi. Spekle so tudi različne kruhe, med katerimi seveda nista manjkala za veliko noč značilen beli kruh z rozinami in priljubljeni sadni kruh.
Drugič doslej so na cvetno nedeljo poskrbele še za ljubitelje gibanic in v novi peči pekle tudi to značilno štajersko kulinarično poslastico. Za pripravo so po besedah predsednice društva uporabile izključno lokalno pridelano skuto, kislo smetano ter domača jajca.
Več v aktualni izdaji Štajerskega tednika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se