Mikroplastika ne le v oblačilih, ampak že v večini hrane
Črna kronika
Tipografija

Hočete ali nočete, skupaj s hrano po novem zelo verjetno jeste tudi mikroplastiko. Vsaj tako kažejo  študije zadnjih let, ki so se sicer z iskanjem mikroplastike šele začele ukvarjati, njihova odkritja pa niso nič kaj spodbudna. Največ mikroplastike odkrivajo v jabolkih, v letošnji študiji pa so njeno prisotnost potrdili v kar 90 odstotkih vzorcev živalskih in rastlinskih beljakovin.

Naravo dobesedno obmetavamo s plastiko, pozabljamo pa, da brez nje ni hrane. In ko je narava polna plastike, bo ta našla pot tudi na naš krožnik. Če je plastika dovolj majhna, jo lahko sadje in zelenjava vsrkata skozi svoj koreninski sistemker je mikroplastike na pretek tudi v morju, kjer jo uživajo plankton in lupinarji, pa se tudi od tam skrb zbujajoče širi po prehranski verigi. Pivo, voda, sol, riž, sadje in zelenjava ..., tako rekoč nemogoče se ji je izogniti, ugotavljajo raziskovalci.

Izogibajte se zapakiranemu sadju

Raziskave o mikroplastiki opravljajo tudi na Biotehniški fakulteti UL. V njih sodeluje izr. prof. dr. Anja Klančnik z oddelka za živilstvo, ki je namignila, da nima smisla zasovražiti jabolka: »Večje tveganje predstavljata preostalo sadje in zelenjava, ki ju večinoma zaužijemo sveža, brez dodatne priprave. Predvsem na zelenjavo lahko preidejo delci mikroplastike iz tal, zemlje ali pa tudi s komposta ter iz zraka in vode in se tam kopičijo. Če so jabolka (ali karkoli drugega) pakirana v plastični embalaži, so lahko dodatno podvržena mikroplastiki, še posebej če so bila neustrezno skladiščena ter izpostavljena visokim temperaturam ali večkratni ponovni uporabi embalaže,« pojasnjuje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300