(KOMENTIRAMO) Spomenikov se ne ruši
Črna kronika
Tipografija

Skorajda ni spremembe političnega režima, ki s seboj ne bi prinašala teženj po rušenju spomenikov ter preimenovanj ulic in pomembnih javnih ustanov. Tudi po osamosvojitvi Slovenije so bile takšne pobude pogoste, ponekod so jih realizirali, drugod ne. Titova cesta v prestolnici je denimo »padla«, Titov most s Partizansko cesto vred pa se je v Mariboru kljub večkratnim poskusom preimenovanja obdržal. Podobno kot so Mariborčani v povojnih časih, v mislih imam drugo svetovno vojno, kljub formiranju družbe, ki je temeljila na delavski enakosti, obdržali Gosposko ulico.

Zadnje dni se po daljšem zatišju znova govori o preimenovanju ulic, natančneje o preimenovanju Titove ceste v Radencih, ki jo tamkajšnji župan Roman Leljak že več let skuša spremeniti v Cesto osamosvojitve Slovenije. Kar jo dejansko tudi je, vendar je ustavno sodišče presodilo, da postopkov ni pravilno izpeljal, da je torej sprejeti odlok nezakonit, zato ga je odpravilo.

Skoraj istočasno je bil lenarški župan Janez Kramberger znova deležen kritik na račun spomenika NOB, ki stoji na osrednjem Trgu osvoboditve (ta očitno še ni prišel na vrsto kot sporen). Nekatere namreč moti spomenik, »ki so ga postavili v času totalitarizma, torej v času komunističnega režima«. V javnem pismu, ki ga je prejel, še piše, da marsikoga ob pogledu na skulpturo spreleti srh, saj jih spominja na čas, ko so bili slovenski domoljubi zatirani. Takšne in podobne spomenike da so v vseh demokratično urejenih državah že zdavnaj odstranili, zato je tri desetletja po osamosvojitvi čas, da tudi tega spomenik s trga odstranijo, namesto njega pa postavijo skulpturo v spomin očeta slovenskega naroda Jožeta Pučnika.

Spomenik, postavljen leta 1976 in umetniško delo Vlaste Zorko, ki ga je lenarška občina pred nekaj leti tudi obnovila pod vodstvom zavoda za varstvo kulturne dediščine, je »odraz svojega časa«, se je odzval župan. Pobudo za njegovo odstranitev, ki ji ne namerava slediti, je pripisal volilni kampanji, obenem pa kritike spomnil, da v lokalni skupnosti niso pozabili na Pučnika, saj so mu posvetili mestni park in posebno skulpturo.

Foto: ZZB NOB

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300