Milan Zver v Bruslju začenja četrti mandat
Politika
Tipografija

SDS je zmagovalka nedeljskih evropskih volitev. Dobila je rekordno število mandatov, odkar volimo evropske poslance. Štirih poslancev v evropskem hramu demokracije doslej ni imela še nobena politična stranka iz Slovenije.

Sedež evropskih poslancev iz vrst SDS sta ohranila Romana Tomc in Milan Zver, nova poslanca sta Branko Grims in Zala Tomašič. Slednja je z 28 leti vsekakor presenečenje volitev. SDS je zmagala v vseh osmih volilnih enotah v državi, največjo, skoraj 37-odstotno, je imela v osmi volilni enoti, ki vključuje vzhodno Štajersko in Prekmurje. Prav tako je SDS dobila večinsko podporo v glavnini volilnih okrajev v državi, z izjemo nekaterih na primorskem koncu, Gorenjski, Savinjski, ožjem delu Ljubljane in na Kočevskem. Kočevje je volilo stranko Vesna, nosilec liste je bil kočevski župan Vladimir Prebilič, ki so mu volivci tudi izročili vstopnico za Bruselj. Vesna z izvolitvijo evropskega poslanca vsekakor postaja nov akter na političnem parketu.

S spodnjepodravskega konca so se za mesto evroposlanca potegovali štirje kandidati: aktualni poslanec Milan Zver, župan Markovcev Milan Gabrovec, župan Svete Trojice David Klobasa in nekdanji župan Destrnika Franc Pukšič. Mesto evropskega poslanca je obdržal Milan Zver (SDS), ki začenja četrti mandat. Prvič je bil v evropski parlament izvoljen leta 2009. (Foto: zasebni arhiv Milana Zvera)

 

SD in Levica poraženki volitev

V Franciji in Belgiji na predčasne volitve

Več jutri v tiskani izdaji Štajerskega tednika

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300