Največje žrtve vedno med civilnim prebivalstvom
Črna kronika
Tipografija

Združenje borcev za vrednote NOB Ptuj in Društvo izgnancev Ptuj je v sodelovanju z občino Cirkulane in Javnim zavodom Belana 8. maja na gradu Borl pripravilo spominsko slovesnost, na kateri so se poklonili žrtvam nacističnega nasilja.

Prve aretacije na Ptujskem so Nemci izvedli že 9. aprila 1941. Zapor na Borlu je postal največji simbol trpljenja slovenskega naroda in civilnega prebivalstva na Štajerskem. V njem so mučili zavedne Slovence iz vse okupirane Štajerske.

V Združenju borcev za vrednote NOB Ptuj načrtujejo, da bi vsako leto na Borlu organizirali regijsko slovesnost v spomin na vse žrtve okupatorjevega nasilja, hkrati pa počastili tudi dan zmage. „Prihodnje leto, ko bomo po vsej Evropi slavili 80. obletnico zavezniške zmage nad fašizmom in nacizmom, naj bi tudi osrednja regijska slovesnost potekala na gradu Borl. Tako bi tudi na simbolni ravni spomnili, da so v vsaki vojni največje žrtve med civilnim prebivalstvom. V času, ko potekajo nove vojne, se nam zdi toliko bolj pomembno opozoriti na to, da na ekranih spremljamo resničnost in zlo, ki ga ni mogoče ubesediti. Toliko smrti in ruševin, otroci in nič krivi prebivalci, mladi vojaki, ki si želijo mir in varnost, umirajo pred našimi očmi. Veliki in stari možakarji pa se gredo strateške igrice v svojih dobro varovanih sobanah. Mirovne organizacije ostajajo nemočne.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300