Močan porast nezakonitih prehodov meje: Najpogosteje pridejo z vlakom
Črna kronika
Tipografija

Ormoški policisti so prvi konec tedna v septembru prijeli kar 35 oseb, ki so v Slovenijo vstopile brez ustreznih dokumentov.

Kot so nam povedali na Policijski upravi (PU) Maribor, je večina pripotovala z vlakom, nekaj pa jih je iz Hrvaške mejo prestopilo peš. Javna prevozna sredstva, največkrat vlak, pa tudi avtobus, so sicer najpogostejši način prevoza, ki si ga izberejo tujci za nedovoljen vstop v našo državo, manj se jih pripelje v osebnih vozilih. Na območju PU Maribor so letos odkrili samo en primer tujcev, ki so mejo prečkali v osebnem avtomobilu. Takrat je državljan Moldavije v njem skrival osem potnikov, zoper njega pa so podali kazensko ovadbo po 308. členu Kazenskega zakonika, ki govori o nezakonitih prehodih meje.

Prevladujejo moški

Na celotnem območju PU Maribor so policisti v prvih osmih mesecih obravnavali 406 takih prehodov meje, od tega 262 na meji s Hrvaško. Med njimi so prevladovali državljani Afganistana, Sirije, Turčije, Maroka in Nepala, od tega kar tri četrtine moškega spola; v številkah to pomeni, da je bilo med migranti 325 moških in 81 žensk. Čeprav se zdi, da k nam prihajajo zlasti mladi moški, nam tega na Policiji niso ne potrdili ne zanikali, saj podatkov o povprečni starosti v svojih statistikah ne beležijo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300