Ptuj: Trgatev v mestnem vinogradu
Trgatev ni le opravilo, za številne je to pomemben praznik, temu primerno je vsako leto organizirana tudi tradicionalna mestna trgatev modre kavčine – žametne črnine, potomke najstarejše trte na svetu, ranfola in zierfahndlerja na grajskem dvorišču ter renskega rizlinga v mestnem in župnijskem vinogradu.

Vino ima v slovenskem prostoru posebno mesto, trgatev pa se po tradiciji izkoristi tudi za druženje. Vsak letnik je specifika zase, letošnja trgatev je denimo precej zgodnja. Po oceni mestnega viničarja Andreja Reberniška je žametna črnina v ptujskem mestnem vinogradu odlično dozorela, pričakujejo kakovostno vino. Tudi renski rizling oziroma vino Civis bo kakovostno, pridelek pa precej obilen.
Trgatve na ptujskem gradu so posebne tudi zato, ker se jih že vrsto let udeležujejo vinske kraljice, sedma med njimi, Eva Gašperšč, pravi, da je to poseben dogodek: „Prepričana sem, da bo letina zelo obilna in da bodo vinarji uspeli pridelati dobro in kakovostno vino.“ Kot ptujska vinska kraljica promovira Ptuj in Haloze ter skuša kar se da dobro predstaviti dolgo vinsko tradicijo tega območja po celotni Sloveniji.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se