© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ptuj: Ocenjevanje izdelkov za letošnje Dobrote slovenskih kmetij v polnem teku


Vida Božičko
6. 4. 2019, 10.31
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Izkušeni pokuševalci z izbranimi okusi že od konca februarja ocenjujejo prispele vzorce, ki se potegujejo za priznanja Dobrot slovenskih kmetij. Kategorije so že znane, do tokratnih jubilejnih, 30. dobrot pa se bo zvrstilo več kot deset ocenjevanj in večina jih poteka na Ptuju.

1554546754_vb-ocenjevanje.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Na ocenjevanje se je prijavilo več kot 500 kmetij s približno 1.000 različnimi izdelki. Ocenjujejo jih v najrazličnejših kategorijah od izdelkov iz žit, mleka, mesa do različnih vrst olja, kisa, sokov, žganih pijač, suhega sadja, vina, domačih marmelad in džemov, kompotov, meda in čajev. Letos prvič pa bodo v sklopu mesa ocenjevali tudi mesne namaze oziroma paštete, ki pa morajo biti trajne. »V to kategorijo ne spadajo biftek in drugi surovi namazi,« opozarja Slavica Strelec, soorganizatorka projekta. Pri oljih so dodali tudi laneno olje, drugih sprememb pa letos ni. »Kmetije bi si želele, da v prihodnje ocenjujemo tudi goste sokove in testenine. To je logistično zahtevnejše. Testenine je namreč treba kuhati, med ocenjevanjem pa morajo biti sveže pripravljene. Seveda smo odprti za predloge, a za zdaj novih kategorij ne načrtujemo, saj jih je že zelo veliko,« je povedala Strelčeva in ob tem dodala, da to nikakor ne pomeni manjše izvirnosti. »Izdelovalci so vedno izvirni. Izdelkom dodajajo nove surovine in preizkušajo nove kombinacije okusov, kar pa je zelo dobrodošlo,« še dodaja.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.