Ali bi res morali kaleči krompir zavreči?
V zadnjem času so se v medijih pojavile debate glede uživanja krompirja, ki začne kaliti. Nekateri strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti, ki jih prinaša solanin, strupen alkaloid, ki se kopiči v zelenih in kalečih delih krompirja. Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline, pa je mnenja, da uživanje takšnega krompirja zdravju ni škodljivo.

Pušenjakova je prav tako zasledila članek o problematiki kalečega krompirja, predvsem zaradi velikih količin solanina. »V samo kemijo se ne želim spuščati. Vem pa za solanin, ki je strupen in v zelo velikih količinah zagotovo tudi škodljiv. Strah pred solaninom zelo verjetno izhaja iz preteklosti, ko so revnejši ljudje pobirali nepobran krompir z njiv bogatih kmetov. Ta krompir je bil izpostavljen soncu in postal zelo zelen. Ker so bili lačni in niso imeli druge hrane, so jedli prav ta krompir, kar je povzročilo prebavne motnje, saj so bili slabo prehranjeni, včasih pa tudi hujše zdravstvene težave. Pomembno je, da je bil ta krompir močno zelen, ne le ponekod,« je poudarila Pušenjakova in dodala, da kaleči krompir ljudje skoraj vedno in povsod pojedo. »Moja babica ga nikoli ni metala vstran, pa nobenemu od nas ni bilo nič. Z njim so hranili svinje, ki so zelo občutljive živali,« je pojasnila Pušenjakova in povedala še eno zanimivost, ki je med ljudmi verjetno manj poznana.
Solanin je tudi v zelenem paradižniku, srbski solati ...
Preberite več v Štajerskem Tedniku