Igrala v parkih so občinam očitno postranska zadeva
Štajerski Tednik
Tipografija

Mestna občina Ptuj je v letih 2008 in 2009 za ureditev igral v Ljudskem vrtu in mestnem parku namenila kar 60.000 evrov, v zadnjih petih letih pa za njihovo vzdrževanje še dodatnih 30.323 evrov. Kljub temu jih je kar nekaj potrebnih precejšnjih popravil, bodisi zaradi vremenskih vplivov bodisi zaradi vandalizma.

Kdo je odgovoren, če se otrok poškoduje izključno zaradi slabega stanja igrala, ki je na javni površini?

„V vsakem primeru je treba najprej ugotoviti, kje je izvirni razlog za poškodbo ter katere vse okoliščine so do poškodbe pripeljale. Soditi pavšalno o odgovornosti brez poznavanja vseh okoliščin je nemogoče,“ so na naše eksplicitno vprašanje, kdo je odgovoren, če pride do poškodbe na igralu v parku izključno zaradi poškodovanega igrala, odgovorili s ptujske občine.

Na Ptuju v petih letih 30.300 evrov za vzdrževanje igral

In medtem ko so na to vprašanje vsaj odgovorili, na naslednjega niso želeli. Prosili smo namreč za koncesijsko pogodbo, ki jo imajo sklenjeno z Javnimi službami Ptuj, v kateri je med drugim opredeljeno vzdrževanje parkov in javnih površin ter ji je priložen cenik. Pojasnili so, da bo naša zahteva o predložitvi koncesijske pogodbe in cenika v tem delu obravnavana v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Zakaj so se tako odločili, niso pojasnili. Odgovorili pa so, da je občina v letih od 2010 do 2015 v sklopu koncesijske pogodbe za vzdrževanje Javnim službam Ptuj nakazala 30.323 evrov (brez davka).

Zraven parka v Ljudskem vrtu in mestnega parka so igrala postavljena tudi nasproti dvorane Campus. Tista so še v bistveno slabšem stanju in jih tako rekoč nihče sploh ne uporablja. Na vprašanje, ali nameravajo ta del urediti, so na občini pojasnili: »Tam se predvideva ureditev fitnesa na prostem. Projekt smo prijavili na razpis Fundacije za šport, a rezultati še niso znani«.

Pred časom smo sicer poročali o tem, da Zavod za varstvo kulturne dediščine – območna enota Maribor ni soglašal s tem predlogom in ga je ocenil kot neustreznega, zato so na občini kar nekaj časa iskali druge možnosti in lokacije. Očitno niso vrgli puške v koruzo in bodo poskušali uresničiti idejo, ki bi za park gotovo pomenila dodano vrednost.

Koliko sredstev namenjajo za igrala v Lenartu, Slovenski Bistrici in Ormožu

Planov je veliko, denarja malo...

V Portorožu fitnes od letos na plaži, na Ptuju ostaja na papirju

Dženana Kmetec, Monika Levanič, Mojca Vtič

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300