Oskrbovana stanovanja le za bogatejše upokojence
Štajerski Tednik
Tipografija

Kljub številnim zapletom bo Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja na Ptuju začel graditi objekt s 30 najemnimi stanovanji in prav toliko parkirišči. Gradnja naj bi se začela letos in končala čez dve leti. Kdo pa si bo sploh lahko privoščil najem oskrbovanega stanovanja?

To bodo prva varovana oz. oskrbovana stanovanja v mestu in daleč naokrog. Na Nepremičninskem skladu, ki je investitor, pojasnjujejo, da bodo arhitekturno in arhitektonsko prilagojena za bivanje starejših (dvigalo, držala, prilagojena kopalnica, vgrajena kuhinja …) in primerna za bivanje ene ali dveh oseb. Oddajali jih bodo prek razpisa, ki bo objavljen ob zaključku del, torej predvidoma leta 2026. Do razpisa prijav za najem ne sprejemajo, zainteresirani pa se lahko prijavijo na obveščanje o informacijah.

Kakšne so najemnine po državi

Cene najema varovanih stanovanj so različne, glede na starost objekta, površino ... V novejšem objektu v Celju npr. za 31 m² veliko oskrbovano stanovanje mesečna najemnina znaša 223 evrov, za 52 m² pa 368 evrov. Zahtevano je tudi vplačilo akontacije. V najemnini niso zajeti nobeni drugi stroški, prav tako ne stroški storitev osnovne in socialne oskrbe ter celodnevne telefonske nujne pomoči (klic v sili). Ponujajo pa možnost prinašanja hrane iz bližnjega doma upokojencev (ob doplačilu seveda), vzdrževanja, zdravstva ...

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300