Polja nizvodno od Markovcev polna težkih kovin
Štajerski Tednik
Tipografija

Agencija RS za okolje (ARSO) je pred dnevi razgrnila rezultate analiz poplavljenih območij. Pričakovano sta največ strupov – težkih kovin – raznosili Meža in Drava. Vrednosti cinka so ponekod v sedimentih, torej tistem, kar sta reki odlagali, to pa je predvsem mulj, tudi do štirikrat višje od meje, določene za kritične vrednosti. Kritično onesnažena s težkimi kovinami je Mežiška dolina, a tudi tla in sedimenti ob zgornji in spodnji Dravi so polni težkih kovin.

ARSO vzorčil v Zrkovcih in Stojncih

Seveda se je onesnažen sediment prenesel tudi v Dravo. Tudi tu so bile izmerjene povišane vrednosti cinka, kadmija in svinca – za nekatere kovine kritična vrednost. Območje ob Dravi so vzorčili na dveh mestih: v Zrkovcih in Stojncih. V Stojncih so izmerjeni parametri bistveno slabši, saj je poplavna voda očitno spotoma pobrala še s težkimi kovinami obremenjene sedimente iz Ptujskega jezera in lagune. Čeprav je ARSO za lokacijo odvzema vzorca izbral Stojnce, je verjetno situacija na polju ob spodnji Dravi povsod bolj ali manj enaka.

In kaj so pokazale analize za ta del Ptujskega polja, torej neposredno pokrajino ob Dravi od jezu Markovci navzdol proti hrvaški meji? V sedimentu, ki ga je ob poplavi prinesla reka, so izmerili 1.400 mg / kg suhe snovi cinka oziroma 1,4 grama. Mejna vrednost je 200, opozorilna 300 in kritična 720 miligramov (0,72 grama). Gre torej za dvakratnik kritično določene mejne vrednosti!

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300