Parlameter: Devet poslancev ni postavilo niti enega vprašanja ...
Štajerski Tednik
Tipografija

Mineva leto dni od državnozborskih volitev, ko so volivke in volivci izvolili predstavnike ljudstva, ki naj bi bili glas državljanov v hramu demokracije. Kako glasni oz. gostobesedni so poslanci in poslanke v državnem zboru, razkriva Parlameter. Po podatkih tega spletnega zbirnika je največ besed od maja do začetka aprila izrekel poslanec Levice Miha Kordiš, in sicer kar 235.863, kar je okrog 943 tipkanih strani. Poslanec s Ptuja, Dejan Zavec, je rekorder v obratni smeri, saj je izrekel daleč, daleč najmanj besed med vsemi – vsega 72 besed, kar je enako dolžini prvih treh kitic Prešernove Zdravljice.

Ne štejejo besede, temveč dejanja, mnogi radi rečejo. Zavec pravi, da to velja tudi zanj. »Obsega in uspešnosti poslanskega dela ni mogoče oceniti zgolj ali predvsem s podatki Parlametra. Veliko večino dela namreč tako jaz kot ostali opravimo brez prisotnosti medijev, ko nismo pred mikrofoni ali kamerami. Dejavni smo v svojih poslanskih skupinah, pri pripravi gradiv in stališč za seje delovnih teles in plenarna zasedanja ter v svojih poslanskih pisarnah. Ničesar od tega pa – žal ali na srečo – Parlameter ne beleži.« Na opazko, da naj bi se za funkcijo poslanca odločil, ker da je majhen človek neslišan in da se podaja v novo borbo, ker želi uresničiti ideje in načrte malega človeka, a da je na drugi strani izgovoril le 72 besed in ni postavil niti enega vprašanja ali pobude, pa je odgovoril: »Sem in ostajam zagovornik potreb in želja malega človeka, ki ga politika (pre)pogosto presliši. V tem se trudim biti načelen ter čim bolj dejaven in dosleden.«

Ob tem pa je izpostavil dva projekta iz lokalnega okolja, na katera je ponosen: »Prejšnje vlade in ministrstva so za urgentni center na Ptuju namenili 3,2 milijona evrov, zdajšnja vlada pa skupaj 27 milijonov evrov. Prav tako je zdajšnja vlada omogočila izgradnjo brvi, ki povezuje kolesarsko pot s Ptuja proti Juriju ob Ščavnici v višini 900.000 evrov.« Kako uspešen je bil pri zastopanju malega človeka z Dravskega in Ptujskega polja, bodo ocenili volivci na prvih naslednjih volitvah, seveda če bo Trdobojec še kandidiral.

Največ govori Breznik, največ vprašanj ima Furmanova

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300