Vozniki v cono 30 pridrvijo celo s 130 kilometri na uro
Štajerski Tednik
Tipografija

Ravnica na relaciji Trnovci–Trnovska vas je kot naročena za divjake, ki radi nebrzdano pritiskajo na plin.

Verjetno se ne zavedajo, kako nevarno je njihovo početje, saj na tej poti, kmalu po vstopu v središče Trnovske vasi, stojita šola in vrtec, kar pomeni, da s prehitro vožnjo ogrožajo življenja najmlajših. Tam so že pred časom postavili oznake za cono 30, ker so jih vozniki ignorirali, so v začetku letošnjega leta iz andraške smeri dodali še merilec hitrosti.

Ukrepati, preden se zgodi tragedija

»Tudi ta jih ne 'strezni'; januarja je zabeležil voznika, ki je v cono 30 pripeljal s 117 kilometri na uro, prejšnji teden ga je prehitel nekdo s 121 kilometri, že čez nekaj dni pa je vse rekorde potolkel divjak, ki mu je merilec nameril kar 132 kilometrov na uro. Ker prometni znaki, talne označbe in merilec hitrosti ne zaležejo, moramo takoj, preden se zgodi kakšna tragedija, ukrepati in postaviti umirjevalnik prometa, torej dvignjen prehod za pešce,« je odločen Friderik Škamlec, trnovski svetnik ter predsednik občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Člani sveta so si februarja ogledali stanje prometne varnosti in cest v občini ter pripravili priporočila o izboljšavah v naslednjih štirih letih, pri tem pa izpostavili prioriteto – skrb za najmlajše. »V neposredni bližini šole želimo postaviti kakovosten umirjevalnik, ne montažnega, ki je cenovno sicer precej ugodnejši, a z dvema težavama: zimsko službo in potencialnim vandalizmom. Takšno cestno oviro je pozimi težko čistiti, poleg tega se marsikje dogaja, da jo nepridipravi preprosto 'razšraufajo'. Zbiramo že ponudbe dobaviteljev, cene dvignjenih prehodov za pešce so kar visoke, gibljejo se med 3.000 in 3.500 evri.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300